Vuosi sitten Haminassa haettiin uusia työllistymispolkuja nuorille ja muille työttömille Uusien alkujen festareilta. Juttu ei toiminut toivotunlaisesti, sillä kohderyhmää ei saatu oikein liikkeelle.
– Nyt ollaan liikkeellä uusin eväin, tavoite eli polkujen löytäminen työttömille on entinen, sanoo Haminan työllisyyskoordinaattori Kristiina Puska.
Haminassa järjestetään avoimien ovien viikko 25.–30.9. nuorille, joilla ei ole työtä tai opiskelupaikkaa.
Neuvontaa tarjoavia toimipisteitä on puolisen tusinaa, niissä esitellään erilaisia vaihtoehtoja työllistymiseen tai opiskelupaikan löytämiseen. Vaihtoehtoja voisivat olla vaikkapa kuntouttava työtoiminta, työkokeilu tai palkkatukityö.
– Avoimien ovien päivänä halukkailla on mahdollisuus tutustua eri toimipisteiden toimintaan. Voi vain kävellä sisään ja kysyä, vinkkaa Puska, joka myöntää, että kohderyhmän tavoittaminen tällaisiin tapahtumiin voi olla haastavaa.
– Vaihtoehtoja on tarjolla, on vain rohkaistuttava ja tartuttava auttavaan käteen!
Haminassa Väylän TE-asiantuntijat ja kaupungin sosiaaliohjaajat esittelevät yhteispalvelua neuvoen halukkaita maanantaista perjantaihin klo 9–11 (Pikkuympyräkatu 3B, 2. krs). Asiakkaille on luvassa myös arpajaiset!
Väylässä toimii ma–ke 25.–27.9. klo 9–11 Haminan työllisyysyksikön CV-klinikka, joka palvelee to–pe klo 8–14 EKYTn tiloissa.
TE-palveluissa avoimet ovet ovat ti-ke 26.–27.9. klo 9–11.
Ravimäkiyhdistys (Teollisuuskatu 8) esittelee työtilojaan joka päivä klo 9–14. Työhaastattelutilanteitakin pääsee esimerkein opiskelemaan klo 10–11.
Etelä-Kymen työttömät – EKYT ry:n Haminassa toimiva työttömien yhdistys on ajanut työttömien asioita jo vuodesta 1995. Yhdistys on keskittynyt työllistämään pitkäaikaistyöttömiä Hamina, Virojoki ja Miehikkälä -alueelta eri tukimuodoin yhteistyössä Haminan kaupungin ja Haminan seurakunnan kanssa.
– Yhdistyksemme työllistävinä toimipisteinä toimivat Haminan pääkirjaston kahvio, terveysaseman kanttiini sekä Kulmakiven ruokalapaja, kertoo EKYT ry:n puheenjohtaja Ville-Veikko Haukka.
EKYT esittelee maanantaista perjantaihin klo 8–14 toimitiloissaan (Sibeliuskatu 26) yhdistystä ja työllistymismahdollisuuksia.
Seurakunnan tiloissa Kulmakivessä on avoimet ovet ma 25.9. sekä torstaina 28.9. klo 9–12.
Sotek Linnoituksen (Rantakatu 1) Tuunaria, Päiväpajaa ja Autopajaa esitellään ke–to klo 9–14. Ekamin Rannikkopajassa (Kadettikoulunkatu 18, Keltainen ovi) avoimet ovet ovat to 28.9. klo 10–15.
22-vuotias Antti on oivallinen esimerkki: Polun pään löytämikseksi on oltava itsekin aktiivinen
Vuosi sitten syyskuussa nyt 22-vuotias nuori mies Antti Lindholm saapui Haminan Väylän kautta kuntouttavaan työtoimintaan Ravimäkiyhdistys ry:n työpalveluun Teollisuuskatu 8:aan.
– Tavoitteemme oli tuolloin selkiyttää hänen tilannettaan työmarkkinoilla. Datanomiopintojen jälkeen Antti oli jäänyt kotiin vanhempiensa luokse asumaan. Tästä kehittyi vähitellen työttömyysjakso, joka pitkityttyään toi hänet työllistymistä edistävien palvelujen piiriin, valistaa ohjaaja Kimmo Sandberg työpalvelusta.
Antti Lindholm aloitti työpalvelussa tehden töitä heti monipuolisesti. Työhön kuului tietokoneiden huollot, asiakaspalvelu ja avustajana toimiminen liikuntarajoitteiselle työtoverille. Antti korjasi ja huolsi yhdessä työtoverin kanssa monenlaisia pieniä kodinkoneita ja vanhan ajan viihde-elektroniikkaa.
– Etenkin asiakaspalvelutyössä hän oli lopulta vakuuttava. Antti kohtasi asiakkaan rauhallisen ystävällisesti. Samalla hän osoitti myös hallitsevansa erilaisen viihde-elektroniikan monipuolisesti.
Työvalmentajana Kimmo Sandberg näki nopean kehityksen valmennettavassaan. Valmennusprosessin jälkeen Antille löytyi keväällä työkokeilupaikka Haminan Tehoradiosta. Liikkeenharjoittaja Antti Parkko allekirjoitti ensin kuukauden työkokeilusopimuksen, jota jatkettiin heti perään kolmen kuukauden pituisella työkokeilujaksolla.
Antti sai palkkatuetun työn syyskuun alusta vuoden 2017 loppuun asti.
– Hänen kohdallaan toteutui näin neljän kuukauden palkkatuettu työ. Lopputulos oli paras mahdollinen, sillä jatkopolku työkokeilusta toteutui ilman taukoa jatkuen heti palkkatuettuna työnä, sanoo Sandberg.
Antti Lindholm arvioi, että hänen elämänsä juna kulkee nyt tukevilla raiteilla.
– Nuoren ei pidä jäädä paikoilleen peukaloita pyörittämään. Kukaan ei häntä kotoa tule etsimään, vaan on oltava itse aktiivinen, sanoo Antti.
Nykyistä työtään Tehoradiossa hän luonnehtii monipuoliseksi, laitteiden purkamista pakkauksistaan, kotiinkuljetuksia ja käyttökuntoon asennuksia.
Antti Lindholmin palkkatuettu työ päättyy vuodenvaihteessa.
– Seuraavana pyrin löytämään oppisopimuspaikan. Opintojen jatkaminen on yksi vaihtoehto, arvioi Antti.