Haminan talousalueen uutislehti

Hallinto-oikeus kumosi linja-autoaseman kaupan

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Haminan linja-autoaseman rakennuksesta kesällä 2015 tehdyn kaupan. Rakennuksen ja vuokraoikeuden tonttiin osti haminalainen yrittäjä Hannu Pekkarinen perustettavan yhtiön lukuun 48 000 euron hinnalla.

Kaupunginvaltuutetut Tapio Lepistö, Timo-Jussi Talsi ja Peter Muurman sekä yrittäjät Raimo Strömberg ja Matti Tuurman valittivat kaupasta hallinto-oikeuteen kaupunginhallituksen hylättyä ensin heidän oikaisupyyntönsä.

Ratkaisussaan hallinto-oikeus lausui, että kaupungin tulee päätöksissään omaisuutta myydessään ottaa huomioon muun ohella EU:n valtiontukimääräysten ja -säännösten vaikutus. EU-pykälissä kuntien asema on samankaltainen kuin valtion. Haminan kaupunki ei ollut riittävästi selvittänyt EU:n valtiontukimääräysten ja -säännösten soveltamista tehtyyn kauppaan. Kun on mahdollista, että linja-autoaseman rakennuksen myyntiin ja tontin vuokraamiseen sisältyy EU:n tarkoittamaa valtiontukea, kauppa kumottiin.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen myöntää, että Hamina teki kaupassa menettelytapavirheen.

– Olisi tullut tarkemmin käydä läpi se, mitä EU:n laissa on säädetty yksityiselle yritykselle annettavasta tuesta. Tämäntyyppiseen EU-säädöstöön emme ole aikaisemmin törmänneet. Paneudumme nyt ensiksi huolella hallinto-oikeuden päätökseen, sanoo Muhonen.

– Kaupungin näkökulmasta tässä ei ole ongelmaa. Neuvotteluja on käytävä myös Hannu Pekkarisen kanssa. Linja-autoaseman rakennuksen myynnillä pyrittiin eroon vuosittaisista tappioista.

Muhonen sanoo, että asiassa on nyt kaksi vaihtoehtoista etenemisväylää:

– Valmistelemme kaupan uudelleen ja teemme uuden päätöksen. Vaihtoehtona on valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Hannu Pekkarinen on luonnollisesti pettynyt hallinto-oikeuden päätökseen. Hän on tehnyt linja-autoaseman rakennukseen parin vuoden aikana useita parannuksia. Rakennuksessa jatkavat edelleen vuokralaisina Haminan Taksi ja Lounaskahvila Kappu. Pekkarinen itse vastaa matkahuollon toiminnasta yrittäjäpohjalta ja tiloissa toimii myös Pekkarisen yritys EKP-Pekkarinen.

– Uutta tilannetta on pohdittava myös kaupungin kanssa eli miten edetään jatkossa, pohtii Pekkarinen.

– Haminan kaupunki on sitoutunut palauttamaan korkoineen koko kauppahinnan viivästyskorkoineen ja muine kuluineen, mikäli kauppa peruuntuu. Kunnossapito on myös tullut maksamaan.

Tulevaisuus näyttää, miten matkahuollon palvelut jatkossa hoidetaan Haminassa.

– Hoitaako palveluja minun väkeni vai joku muu. Vain se on selvää, että kaupungin vuokralaiseksi en rakennukseen aio jäädä, aprikoi Pekkarinen.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli