Anton Pohjola, Viivi Varis, Verna Haaja ja Maria Kaikkonen loihtivat taloille haluamansa ilmeen.

Pappilansalmen koulun kaikki oppilaat tekivät yhteisötaidepäivänä oman palapelin palan. Palat liitetään yhteen, kun koulussa vietetään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta.

Rehtori Suvi Takkinen sanoi, että luvassa ovat arvokkaat juhlat ja että oppilaat tiedostavat hyvin itsenäisyyden merkityksen.

Oppilaat saivat tehtäväksi myös miettiä ryhmissä, millainen maa Suomi on 100 vuoden kuluttua. Näkemyksistä sai halutessaan kirjoittaa tarinan tai runon, tehdä posterin tai kuvata ajatuksiaan videolle.

Yhteisötaidepäivässä koululaiset pääsivät myös jättämään oman kädenjälkensä kuntataiteilija Inari Porkan yhteisötaideteokseen. Jokainen sai mielensä mukaan piirtää ja värittää talolle ilmeen. Miten pienet kuvat tulevat näkymään yhteisötaideteoksessa, oli Inari Porkallekin vielä vähän avoin kysymys.

Porkka on haastanut kaikki kaupunkilaiset taideprojektiin, jonka inspiraation pohjana on Porkan piirtämä Haminan kartta.

– Lähestymistapoja on rajaton määrä. Jokaisessa koulussakin se on vähän erilainen, sanoo Porkka.

Yhteisötaide uutta myös taiteilijalle

Kuntataitelija Inari Porkka paljastaa, että Kotikunta Hamina -työn tekemisessä taiteilija joutui kokonaan uusille alueille, kun teoksen luomisessa tukeuduttiin kansalaisiin, nuoriin ja vanhoihin.

– Haasteena työn tekeminen on ollut hauska. Yleensä taiteilija on työnsä kanssa yksin, mutta tässä työssä olen ollut yhteistyössä eri tahojen kanssa. Uskon, että tämä työ näyttää haminalaisen yhteisön jossakin mielessä uudessa valossa, pohtii Porkka.

Kiertäessään haminalaisia kouluja taiteilija sai kovin kirjavan vastaanoton:

– Oli kouluja, joissa koko koulu ryhtyi innoissaan työhön, mutta oli taas kouluja, joissa vain yksi luokka tarttui asiaan. Osa valitteli tiukkaa opintosuunnitelmaakin.

Työtään rakentaessaan taiteilija Porkka on kiertänyt Haminan koulut, eskarit, vanhusten virkistyspalvelut ja joukon erilaisia harrastusryhmiä.

– Poitsilan koulussa kaikki oppilaat opettajineen olivat heti innolla mukana. Samoin kävi esimerkiksi Pyhällössä.

Inari Porkan koostama yhteisötaideteos Kotikunta: Hamina tarjoaa tänään keskiviikkona pipareita ja mehua avajaisten kunniaksi. Näyttelyyn voi tutustua 3.11. saakka.

– Taidenäyttelyn avajaiset alkavat klo 11 jatkuen pitkälle iltaan. Tervetuloa! toivottaa taiteilija.

  • Slider image
  • Slider image

Rehtori Suvi Takkinen näyttää, minkälaisia oppilaiden tekemät palapelin palat ovat.

Inari Porkka ja Poitsilan koulun 3–4. luokan työn nimi on Herkku-Hamina. (Kuva: Venla Tilli)

  • Slider image
  • Slider image