Haminan nuorkauppakamarilaisilla, nykyisillä ja entisillä on syy juhlan, kun kamari täyttää lauantaina 11. marraskuuta 50 vuotta. Kamarin kautta on kasvanut vuosikymmenien aikana melkoinen joukko vaikuttajia Haminan työelämään ja toiminta jatkuu.
– Juhlapäivää vietämme ensin iltapäiväseminaarilla ja illalla sitten vedetään kukkamekkoa päälle 1960-luvun hengessä, sanoo Haminan Nuorkauppakamarin presidentti Katja Finogina.
Nuorkauppakamari on kansainvälinen alle 40-vuotiaiden jäsentensä kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto. Järjestö kehittää Suomessa yhteiskuntaa ja johtajuutta paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. Suomen Nuorkauppakamarit ry on perustettu vuonna 1957.
Juhlapaikaksi on valittu Wanha Työski, jossa aloitetaan seminaarilla klo 14. Alustajina ovat Bonusway Journeyn Lasse Järvinen, Honor Groupin Tuure Tervonen sekä Takalato & Tompurin Juha Kokkala. Järvinen ja Kokkala kertovat yritysten matkasta huipulle kun taas Tervonen pureutuu somemarkkinointiin.
Päivä huipentuu iltajuhlaan, jossa nykyiset ja entiset kamarilaiset pääsevät nauttimaan hyvista tarinoista, seurasta ja tarjoilusta. Iltajuhlan fanfaarit soivat kello 19.
– Myös entiset kamarilaiset ovat lämpimästi tervetulleita iltajuhlaan jakamaan kokemuksia omista kamarivuosistaan.
Seminaariin sekä iltajuhlaan ilmoittaudutaan s-postissa: nuorkauppakamari.hamina@hotmail.com.
Haminan Nuorkauppakamari on maamme kamarikartalla pienehkö yhdistys. Jäsenistön määrä on ollut suurimmillaan yli 40, mutta viime vuodet on menty eteenpäin 20 – 30 jäsenellä.
– Projekteinamme ovat perinteisesti olleet huhtikuiset Kevätmarkkinat, Rompetori ja Positiivisimman haminalaisen valinta. Ennen joulua toteutamme perinteisesti Joulupuu-keräyksen vähäosaisten perheiden lapsille.
Katja Finoginan ohella Haminan Nuorkauppakamarin hallitukseen kuuluvat Heli Kärki, Heini Tirranen, Heidi Ruhanen ja Hanna Heino.
Monipuolinen koulutusjärjestö
Haminaan Nuorkauppakamari tuli 50 vuotta sitten. Perustamisvaiheita muistelee Veikko Nyman, Haminan Nuorkauppakamain kolmas presidentti, joka hallitsi ”valtakuntaansa” vuoden 1970.
– Kari Aholainen oli jäsen jo Kotkan Nuorkauppakamarissa ja hän sai Suomen Nuorkauppakamarilta luvan uuden paikallisjärjestön perustamisen Haminaan. Kari oli luontevasti sitten myös uuden kamarin ensimmäinen presidentti, avaa Nyman, 79.
– Vuonna 1969 presidentiksi valittiin Martti Talsi senvuoksikin, että hänet oli yli-ikäisenä potkittava pois seuraavana vuonna, kun 40 ikävuotta täyttyi jo presidenttivuonna.
Veikko Nyman luonnehtii Nuorkauppakamaria erääksi parhaista koulutusjärjestöistä. Nuorille miehille kamaritoiminta oli luontevaa jatkoa RUK:n jälkeen.
– Alle 40-vuotiaille tuskin on parempaa johtamis- ja kehittämistaidon koulutusjärjestöä. Kamari on antanut jäsenilleen monenlaista oppia ja uskallusta vaikkapa vain kokoustekniikan hallintaan. Yli 10 vuotta kestäneen jäsenyyteni aikana meillä oli monenlaisia aktiviteetteja.
Yksi Nuorkauppakamarin pönkittämistä ideoista oli englanninkielisen leikkikoulun perustaminen Haminaan.
Tuore Nuorkauppakamari imi oppeja myös USA:sta. Eräs jenkeistä tulleista opeista oli ehkä raadollinenkin itsensäkehittämiskoulutus:
– Neljä kamarilaista istuu samassa pöydässä kertoen avoimesti negatiiviset puolet yhdestä pöytäkunnan jäsenestä vuorollaan. Posket punaisina viestejä kuunneltiin, mutta niistä myös opittiin. Oli kasvattavaa kuulla muiden mielipiteitä omasta omituisuudestaan.
Veikko Nyman aloitti Haminassa 1960-luvulla työt Shippingissä laivaprokuristina. Enso-Gutzeitin Insuliittitehtaan markkinointipäällikön tehtävistä Karhulasta hän siirtyi Zeofinnille (myöh. J.M. Huber Finland Oy, nykyisin Evonik Silica Finland Oy) Haminaan myyntijohtajaksi ja kaupalliseksi johtajaksi. Selkäsairaus lopetti miehen työuran jo 55-vuotiaana.
– Kamarilaisuudesta oli suuri etu liikkuessani liikematkoilla eri puolilla Suomea. Kamarilaisuus yhdisti ja loi välittömästi pohjan luottamukselle, arvioi Nyman.