Haminan talousalueen uutislehti

Yli 80 % kutsuntojen nuorista käy varusmiespalvelun

Asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat aloitettiin maanantaina Kymenlaakson osalta Haminasta. Kutsunnanalaisia 1999-syntyneitä nuorukaisia oli paikalla 110.

– Kymenlaaksossa sekä Etelä-Karjalassa tilanne on hyvä, sillä yli 80 % kutsunnanalaisista myös aloittaa varusmiespalvelun, sanoi kutsuntatilaisuutta johtanut asevelvollisuussektorin johtaja majuri Mika Haikala Kaakkois-Suomen aluetoimistosta.

Ennen varsinaista kutsuntatilaisuutta kutsunnanalaiset ovat olleet velvoitettuja käymään ennakkolääkärintarkastuksessa. Kutsuntalääkäri varmistui palveluskelpoisuudesta, jonka jälkeen kolmehenkinen kutsuntalautakunta – kaksi sotilasta sekä kunkin kaupungin nimeämä edustaja – teki kutsuntapäätöksen.

Kutsunnoissa jokainen kutsunnanalainen pääsi esittämään omat perustellut sekä toiveensa palveluksen aloittamisajan ja palveluspaikan osalta kasvotusten kutsuntalautakunnalle.

Mitä tapahtuu niille lähes 20 %:lle, jotka eivät varusmiespalvelusta aloita?

– Noin yksi prosentti heistä pyrkii siviilipalvelukseen. Aina on lisäksi jokin määrä kaksoiskansalaisia ja koko ikänsä ulkomailla vaikkapa Australiassa asuneita Suomen kansalaisia. Terveydellisistä syistä poisjäävien osuus on suurin, sanoi Haikala.

Asevelvollisuus on Suomessa kansallinen perinne, mutta esimerkiksi Ruotsi luopui yleisestä asevelvollisuudesta kymmenisen vuotta sitten.

– Ruotsillakin on yhä voimassa laki yleisestä asevelvollisuudesta, mutta sitä ei ole otettu käyttöön. Nyt maa valmistelee lain käyttöönottoa.

Naisten yleistä asevelvollisuuden toteutumista majuri Haikala ei pidä todennäköisenä ainakaan lähiaikoina. Naisten kiinnostus asepalveluksesta on kuitenkin nousussa.

– Viime keväänä palvelukseen hakeutui 1 150 naista, kun esimerkiksi 2015 määrä oli hieman yli 700.

Tutkimuksen mukaan naisia asepalvelukseen motivoi eniten siitä koituva ammatillinen hyöty niin opiskelussa kuin elämässäkin.

– Naisten palveluksessa pätee 45 vuorokauden sääntö. 45 vuorokauden aikana palveluksen voi keskeyttää omalla ilmoituksella, mutta sen ylittänyt palvelusaika johtaa siihen, että myös nainen on asevelvollinen.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli