Haminan talousalueen uutislehti

Kuntosali yhdistää Hetan ja Eemelin arkipäivän

Liikunnallinen pariskunta Heta Ahonen ja Eemeli Majamaa viihtyvät kuntosalien miljöössä. Molemmilla oman kunnon ja hyvinvoinnin kehittäminen pohjaa treenattuun fysiikkaan ja terveisiin ruokatottumuksiin ja elintapoihin.

Heta kilpailee bikini fitness -kisoissa, Eemeli voimamiesurheilussa. Harrastukset ovat heille myös oivallinen työelämän vastapaino, sillä Heta työskentelee RUK:ssa luutnanttina, Eemeli on puolestaan yksi Haminan terveysaseman lääkäreistä.

Isokyrössä syntynyt Eemeli on nuoruusvuosien taustaltaan painija, painimatot tulivat tutuiksi Ilmajoellakin. Voimailugeenit jalostuivat sitten opiskeluaikana Oulussa.

– Kolme vuotta sitten osallistuin kaverin kanssa voimamiesurheilun harjoituskisaan ja samalla sitouduin antidopingtoimintaan. Kaksi vuotta kovaa ja päämäärätietoista voimamiesharjoittelua yhdistettynä painitaustaan on tuonut jo kaksi SM-titteliäkin, paljastaa Eemeli.

Tänä ja viime vuonna Eemeli on voittanut voimamiesurheilussa SM-kultaa 90 kilon painoluokassa, lajit ovat TV:stä tuttuja:

– Kilpailuissa nostelemme atlaskiviä, vedämme rekkaa, ja tukkipunnerrus on myös yksi lajeista, joita voi olla tapahtumasta riippuen kuusi – kahdeksan. Tukkipunnerrus on oma vahvuuteni, hiekkasäkin kantaminen taitaa olla työläintä.

Voimamiesurheiluun tullaan usein muista urheilulajeista. Monipuolisena lajina juuri paini tarjoaa voimamiehelle hyvät perusominaisuudet.

– Voimailu on erinomainen vastapaino lääkärin töille! Valmistuin keväällä lääketieteen lisensiaatiksi ja erikoistumisen aika on sitten joskus, sanoo Eemeli, joka valmistautuu jo kesän 2018 voimamieskisaan sekä Suomen vahvin mies -kilpailuun.

26 vuotta tänä syksynä täyttävät Heta ja Eemeli tapasivat Kainuun Prikaatissa varusmiesaikana. Bikini fitness -harrastuksesta savolaissyntyinen Heta innostui Eemelin houkuteltua hänet kisakatsomoon nelisen vuotta sitten.

– Nyt on takana kolme ja puoli vuotta harjoittelua ja yhdet SM-kisat. Parannettavaa jäi, kuittaa Heta yhdeksännen sijansa.

Saliharjoituksissa kumpikin keskittyy pääsääntöisesti omiin harjoitteisiinsa lajien hyvinkin erilaisten vaatimusten takia, mutta aina on aikaa tsempata ja auttaa myös toisiaan.

– Kroppani kaipaa lisää lihasmassaa, ennen kuin voin odottaa menestystä. Lihaksia saa vain kovalla harjoittelulla ja oikealla ravinnolla.

Isänsä innoittamana sotilasuralle lähtenyt Heta on päättänyt hakea uutta suuntaa elämälleen. Hän on pyytänyt eroa Puolustusvoimista ja viimeinen työpäivä on 1. joulukuuta.

– Työ ei sittenkään vastannut odotuksiani. Haluan olla työssä, jossa oikeasti voin auttaa ihmisiä voimaan paremmin, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Liikunnallinen ala ja koulutus kiinnostavat, nyt teen personal trainerin töitä.

Veikko mentoroi voimaharjoittelua

Pariskunta tekee kuntosaliharjoituksensa FitPlanet Centerin (ent. Kunnon Keidas) salilla Haminassa. Mentorina on salin personal trainer Veikko Niiranen, kaiken voimaharjoittelusta tietävä mies.

– Voimaharjoittelussa oikea ravinto on aivan ratkaisevaa. Kestääkseen kovaa harjoittelua on syötävä paljon ja oikeaan aikaan. Proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen on oltava oikeassa suhteessa, pelkillä makkaraperunoilla ei pärjää missään lajissa, painottaa Veikko.

– Koska ihmisen kehossa on 80 % vettä, sitä on juotava runsaasti eikä suolaakaan saa unohtaa. Voimailulajit ovat kovin erilaisia ja niissä pätevät omat ravintojuttunsa, yksilöllisesti jokaisen on opittava ne itse.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide