100 metrissä liehuva lippu näyttäisi tietokoneella tehdyn havainnekuvan mukaan mereltä katsottuna tältä.

Suomen lipun täyttäessä 28. toukokuuta ensi vuonna 100 vuotta Haminassa vedetään salkoon maailman suurin Suomen lippu! Se merkitsee samalla myös Suomen pisintä lippusalkoa.

– Vaikka kaupunginhallituksen lopullinen siunaus puuttuukin vielä, uskallan sanoa, että suurlipun paikka on Sibeliuskadun kentällä. Salon korkeus on joko 75 tai 100 metriä. Joka tapauksessa lippu ja salko ovat Suomen ja myös Pohjoismaiden suurimpia, sanoo Haminan Lippumaailma -hankkeen vetäjä Kimmo Kiljunen.

Suurlipun rahoitusprojekti on edennyt kohti maaliaan. Kaikki Kymenlaakson kunnat ovat ilmoittautuneet talkoisiin Iittiä lukuunottamatta. Kouvolan tuki hankkeelle on 6 000 euroa ja mukana on myös suuri joukko yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Mesenaatti.me -yhteisörahoituspalvelun kautta hanketta voi tukea 20. marraskuuta saakka.

– Keskeinen osa suurlipun rahoituksesta tulee ulkovalloilta lahjana 100-vuotiaalle Suomelle. Lippu lahjoitetaan Haminalle juhlavasti joulukuussa itsenäisyyspäivänä, ilmoittaa Kiljunen.

Suurlipun salko valmistetaan puusta. Tähän on Kiljusen mukaan päädytty useiden asiantuntijalausuntojen pohjalta.

– Liimapuuvalmisteinen­ salko voisi olla vaikka 180- metrinenkin, mutta meille 100 metriä riittää. Puusta tämä kansa on noussut, siksi puu on tähän paikkaan oivallinen materiaali.

Haminan Lippumaailman väki mietti tarkkaan suurlipun sijoituspaikkaa. Yrjösenpohja oli pitkään valmisluissa mukana.

– Yrjösenpohjaan sijoittuu lippupuisto, johon tulee lähes 200 kansakunnan liput. Pohjoismaiden ja Baltian liput sijoittuvat Lipputornin alueelle torin laidalle ja Rampsinkaria olemme ajatelleen Etelä-Amerikan lippujen sijoituspaikaksi, maalailee Kiljunen.

Suomen lipun tie -näyttelylle tulee paikka RUK:n puistoon:

– Suomen lipun tie -näyttelyyn tulee esille lippumme historia Kalmarin unionin lipusta 1800-luvulta Ruotsin ja Venäjän lippujen kautta Leijonalippuun ja vihdoin siniristilippuumme. Myös Suomen lipun tie -näyttely avataan ensi toukokuussa siniristilippumme juhliessa 100-vuotisuuttaan, paljastaa Kiljunen.

Lippu näkyy hyvin Sibeliuskadun kentältä

Suurlipun sijoituspaikaksi varmistui Sibeliuskadun kenttä viime viikolla, kun asiaa testattiin yläilmoihin viritettyjen ilmapallojen avulla. Heliumilla täytetyistä palloista yksi nousi 60 metriin, toinen 75 metriin ja kolmas 100 metriin.

– Tarkastelimme merkkipallojen näkymistä eri puolilta kaupunkia. Pallot näkyivät hienosti torille ja myös Tervasaareen. Haminaan Kotkan suunnasta ajettaessa suurlippu nousee ensimmäisenä silmiin jo Itäväylän kohdalla.

  • Slider image

Heliumpalloa virittämässä yläilmoihin kaupungingeodeetti Aki Oksanen (vas.), teknisen puolen työntekijät Timo Roukas ja Harri Pousi sekä kaupunginarkkitehti Vesa Pohjola.

  • Slider image