Haminan talousalueen uutislehti

Metsäkylän valokuitu toisi jatkoa koululle – kyläilta huomenna torstaina

Kannusjärven ja Metsäkylän kouluissa alkaa ensi syksynä teknologiavälitteinen lukuvuoden 2018-19 mittainen opetuskokeilu. Haminan lasten ja nuorten palveluiden valiokunta hyväksyi molempien koulujen vanhempaintoimikuntien tekemän esityksen opetuksen uusista järjestelyistä.

Sekä Kannusjärven että Metsäkylän koulu ovat lakkautusuhan alla oppilasmäärän vähentymisen vuoksi. Koulut oli tarkoitus lakkauttaa ensi syksynä, mutta koulujen lakkauttamisesta saatava kustannussäästö aiotaan saada nyt aikaan teknologiavälitteisen opetuksen avulla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kummassakin koulussa olisi jatkossa kaksi opettajaa entisen kolmen sijaan. Osa opetuksesta toteutettaisiin videoyhteyden avulla niin, että yksi opettaja opettaa kahta ryhmää samaan aikaan molemmissa kouluissa. Vuositason kustannussäästö olisi 80 000 – 90 000 euroa. Oppilaiden kuljettamisesta kolmanteen kouluun tuleva 30 000 euron kustannus jäisi myös pois.

Opetuskokeilun toteutumisen ehtona on, että vaaditut teknologiset ja pedagogiset edellytykset täyttyvät. Tämä tarkoittaa esimerkiksi valokuituyhteyksien rakentamista molempiin kouluihin.

Kannusjärvellä valokuituyhteyksien rakentaminen on jo pitkällä, mutta Metsäkylässä tarvittaisiin vielä muutamia kymmeniä tilaajia marraskuun aikana, jotta hanke toteutuu ensi syksyyn mennessä.

– Torstaina 9.11. klo 18 Metsäkylän koulussa alkavan kyläillan keskeinen teema on valokuidun merkitys kylän ja koulun tulevaisuudelle, kiteyttää lasten ja nuorten palveluiden valiokunnan puheenjohtaja Hannah Honkanen (kesk), joka itsekin asuu Metsäkylässä.

Metsäkylän kyläillassa ovat mukana myös kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sekä Haminan ICT-päällikkö Jouni Ristola. Paikalla ovat myös Aulikki Kylliäinen ja Merja Viikki Kymijoen Kyläkuidusta, joka vastaa valokuituyhteyksien rakentamisesta Kymenlaaksossa.

– Kyläkoulujen säilyttäminen teknologiavälitteisen opetuksen avulla on opetuksen järjestämisen kärkihankkeita Suomessa, kertoo Honkanen.

– Tukeakin kokeilulle näyttäisi olevan tarjolla, mutta nyt on vain tärkeää varmistaa ensin valokuidun saaminen Metsäkylään. Valokuitu luo vankemman perustan koko kylän monipuoliselle kehittymiselle.

– Kyläkuidun aikataulu Metsäkylän osalta on tiukka. Haluamme metsäkyläläiset toimimaan. Jos koululle halutaan liittymä elokuussa kuntoon, maanrakenus on päästävä aloittamaan heti kun routa sulaa, painottaa Kymijoen Kyläkuidun Aulikki Kylliäinen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli