Haminan talousalueen uutislehti

Satamakadun uimahalli kivenä Haminan kengässä

Haminan kaupunki on kahden uimahallin loukussa. Niin Satamakadun vanhan uimahallin altaassa kuin Ruissalon liikuntahallin altaassakaan ei ole pisaraakaan vettä. Muutama vuosi sitten valmistunut Linnoituksen uimahalli sensijaan palvelee erinomaisesti.

Satamakadun uimahallin kohtaloa on väännetty käräjäoikeutta myöten. Uimahalli kuuluu osana taloyhtiöön, jonka kupeelle halli aikanaan 1969 valmistui. Kaupunki omistaa edelleen entisen uimahallinsa kautta 49 % taloyhtiön osakkeista, vastikkeista kaupungilla on 56 %:n maksuvelvollisuus.

– Olemme pyrkineet kohtuullistamaan vastikettamme. Taloyhtiön yhtiöjärjestys on kuin kiveen hakattu, sen voi yhtiökokous muuttaa vain yksimielisellä päätöksellä. Tämä on testattu käräjäoikeudessakin, sanoo Haminan kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu.

Vanhan uimahallin kohtaloa on pohdittu työryhmässäkin ilman tulosta yhdessä taloyhtiön edustajien kanssa.

– Viimeisenä keinona olemme nyt panneet omistamamme osakkeet myyntiin. Jospa joku innostuisi! Mitkään idea­kilpailutkaan eivät tuoneet kehityskelpoisia vaihtoehtoja vanhan hallin kehittämiseksi.

Yhtenä mahdollisuutena on pohdittu taloyhtiön rakennusoikeuden lisäämistä purettavan uimahallin kohdalle. Myös tontin laajentamista St1:n bensa-aseman suuntaan on tunnusteltu. Mikään kortti ei ole vetänyt.

– Lähimpänä maalia olimme yrittäjän kanssa, joka suunnitteli halliin koirien uimalaa. Yrittäjän hanke kaatui rahoitukseen.

– Olemme taloyhtiön vastikeautomaatti, kunnes ratkaisu saadaan. Vuositasolla kaupunki maksaa vastikkeita tyhjästä uimahallitilasta noin 100 000 euroa, 10 vuodessa summa nousee miljoonaan, sanoo kaupunkikehitysjohtaja Filppu.

Ruissalon halli kehittää uutta

Perusteellista remonttia kaipaavan Ruissalon liikuntahallin uimahallista Haminan kaupungin virkakunnalla sekä luottamusmiesjohdolla on selkeä käsitys.

– Linnoituksen uimahalli pystyy palvelemaan tasokkaasti kaikkia halukkaita, ja Ruissalon uimahallin kaipaama remontti maksaisi useita satoja tuhansia euroja, arvioi Filppu.

Uimahallin tilaan on kaavailtu muita sisäliikuntatiloja.

Liikuntapaikkojen yleissuunnitelmaa valmistelevaa toimikuntaa on vetänyt kaupunkikehitysvaliokunnan puheenjohtaja Tero Pasi. Toimikunnan linjaus on keskittää keskikaupungin liikuntapaikat kolmioon Vallikenttä – urheilukenttä – Meltti. Toinen luonteva keskittymä rakentuu Ruissaloon.

– Kylien liikuntapaikkojen hoidossa vastuuta siirretään kyliin, kaupungin roolina on tukea kylien aktiivien toimintaa, kiteyttää Tero Pasi.

Pasi johtaa myös kaupunginjohtajan perustamaa liikuntapaikkojen kehittämisen neuvottelukuntaa, joka kokoontuu vielä ennen joulua. Mukaan kutsutaan myös kaavoittajien edustajat.

Neuvottelukunta on luonut yhteyksiä myös ammattikorkeakouluun, jonka logistiikkaverstas luo ideakokonaisuuksia toimeksiannosta myös kunnille. Haminalle logistiikkaverstas hahmottaa kaupungin rantoja kiertävää luontoreittiä, jolle mittaa tulee 8 kilometriä.

– Oppilastyönä tehtävä luonnos tulee aikanaan kaupungin elinten käsittelyyn, sanoo Pasi.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide