Haminan talousalueen uutislehti

Vaaralliseen risteykseen halutaan liikennevalot

Liikenneturvallisuus Erottajankadun ja Kadettikoulunkadun risteyksessä huolestuttaa Haminan kaupunginvaltuutettuja. Kaikki valtuustoryhmät ovat jättäneet yhteisen valtuustoaloitteen liikennevalojen saamiseksi risteykseen.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Katja Andrejev sanoo, että aloite liikennevaloista tuli lukion opettajilta, joiden mukaan risteyksessä sattuu päivittäin vakavia läheltäpiti -tilanteita. Samansuuntaisia viestejä on tullut lapsiaan Linnoituksen päiväkotiin vieviltä vanhemmilta.

– Vaikka autot hidastavatkin korotetussa risteyksessä vauhtiaan, niin mopot eivät korotuksista välitä. Läpi mennään ja vauhdilla. Erityisen vaarallinen risteys on arjen ruuhka-aikoina klo 8–9 ja iltapäivällä klo 15–16, sanoo Andrejev.

Erottajankadun ja Kadettikoulunkadun risteyksessä kulkevat päivittäin Keskuskoulun ala-asteen oppilaat, Pappilansalmen koululaiset, lukiolaiset ja myös ammattikoululaiset. Oman lisänsä liikenteeseen tuo Linnoituksen päiväkotiin suuntaava liikenne.

– Yläkoululaisilla, ammattikoululaisilla ja lukiolaisilla on käytössään runsaasti mopoja, vanhemmilla autojakin. Risteyksen turvattomuutta lisää myös Puolustusvoimien liikenne, sanoo Andrejev.

Valtuustoaloite menee ensin valmisteluun, senjälkeen valiokuntakäsittelyyn ja edelleen kaupunginhallitukseen.

Tarjolla on yksinkertainenkin ratkaisu

Jorma Haapamäki

Kadettikoulun päällystystöiden yhteydessä kesällä Kadettikoulunkadun ja Erottajankadun risteykseen tuli jyrkkäpiirteinen hidastekorotus, joka tappaa tehokkaasti kiireisenkin kulkijan vauhdin. Erottajankatua risteykseen tulijoilla on edessään myös pakollinen pysähtymismerkki.

Tarvitaanko risteykseen todellakin myös kolmas liikenteen normaalia sujumista haittaava tekijä eli liikennevalot!

Yli 30 vuotta poliisina Haminassakin työskennellyt konkari näkee risteyksen ongelmien ratkaisun yksinkertaisena: poistetaan Erottajankadun pakolliset pysähtymismerkit ja tehdään risteyksestä tasa-arvoinen. Silloin jokainen autoilija ja moponuori joutuu huolellisesti tarkkaileman erityisesti oikealta risteävältä kadulta tuleva liikennettä.

Tasa-arvoinen risteys yhdistettynä risteyksen korotukseen toisi vanhan lainvartijan mukaan risteykseen luonnollisen ja myös turvallisen ratkaisun. Liikennevalojen rooli turvallisuuden lisääjänä jäisi sensijaan marginaaliseksi ja samalla liikenteen luonnollinen sujuvuus menetettäisiin.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli