Haminan talousalueen uutislehti

Suurlipun haasteet nyt teknisiä

Haminan kaupunginvaltuusto on siunannut hankkeen, joka saa maailman suurimman Suomen lipun liehumaan Haminassa. Lippusalon korkeudeksi on päätetty 100 metriä ja paikaksi tulee Sibeliuskadun kenttä.

Kun ystävällismieliset 30 maata ovat ilmoittaneet lahjoittavansa lipun ja kun joukkorahoituskampanjakin ylsi kituen tavoitteeseensa 22 000 euroon, Hamina voi nyt keskittyä kaikin voimin suurlippuhankkeen tekniseen toteuttamiseen.

Kun lippusalko on 100-metrinen, salossa liehuvan lipun korkeusmitta on 16,6 metriä ja leveysmitta 27,2 metriä. Tuollainen lippu lahjoitetaan juhlallisesti pääministeri Juha Sipilälle 8.12. Alunperin lippu oli tarkoitus ojentaa Tasavallan presidentille, mutta hän on estynyt virkamatkan vuoksi.

Suurlipun kanssa operoiminen asettaa Haminalle erityisiä teknisiä haasteita, sillä kohde on poikkeuksellinen. Rakenteelliset ratkaisut, liimapuusta tehty salko lentovaloineen, lipun materiaalit, lipun nosto- ja laskumekanismit. Nämä edellyttävät perusteellista insinöörityötä.

Kirkonmaalla palvelleet soturit tietävät, että meren äärellä lipun ikä on rajallinen. Kirkonmaalla lippu kesti kuukauden kunnes oli riekaleina. Näin kävi, vaikka lippu laskettiin joka ilta alas.

Noin 450 m2 kokoisen lipun paino on materiaalista riippuen 70 – 148 kiloa ilman neulosten painoa. Märkänä lippu painaa olennaisesti enemmän. Lipun nostaminen ja laskeminen vaatii sähköiset laitteet ja myös salon huipulle tulevalle rissapyörälle asetetaan erityiset vaatimukset.  Kelien armoilla oleva lippu on haaste salolle kuivanakin. Kosteus, kuuma ja jäätyminen ovat vahvoja elementtejä haperruttamaan kovankin tavaran.

Vaijeri vai lasikuitupunos? Tässä asiassa parhaat neuvot antaa Koneen hissitehdas.

100-metrisen salon perustusten tekeminen on silkkaa rakennustekniikkaa, joka Haminassa osataan.

Suurlippuhanke pääsee maaliinsa 28.5. mennessä ensi keväänä. Siihen saakka haminalaisilla on oivallinen tilaisuus seurata ainutlaatuisen hankkeen edistymistä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide