Henkilökunnan tervehdyksen Anna-Liisa Lavilalle ojensi Stina Piironen.

 

Haminan kansalaisopiston rehtorin Anna-Liisa Lavilan läksiäisiä eläkkeelle vietettiin juhlavasti. Tervehtimään kerääntyi Vehkalahti-talolle mittava joukko niin kaupungin virkakuntaa ja luottamushenkilöitä, kuin nykyisiä ja entisiä työtovereita, opiskelijoita ja yhteistyökumppaneita vuosien varrelta.

– Suurimman kiitoksen kansalaisopiston saavutuksista ansaitsevat opiston opettajat ja opiskelijat. Kaupungin hallinnon tuki toiminnalle on ollut lähinnä kulissia, totesi päivän sankaritar, joka päättäväisesti haluaa pitää omiensa puolta loppuun asti.

Kansalaisopisto täytti äskettäin 70 vuotta. Toimitilat ovat olleet jatkuvasti hiertävä kivi työntekijöiden kengissä.

– Päätoimiset opettajat tarvitsevat kunnolliset työtilat. Tuntiopettajillakin on tarvetta omien tilastojensa arkistointitilalle. Täysin paperittomaksi ei meidänkään toimintamme ole muuttunut, muistutti Lavila.

Myös opetustilojen saaminen on vuosittainen ruljanssi. Pidemmät sopimukset esimerkiksi koulujen tilojen käytöstä toisivat jatkuvuutta ja antaisivat työrauhan.

Anna-Liisa Lavila valmistui 1984 Turun yliopistosta romaanisen filologian laitokselta ranska pääaineena. Samana vuonna hän tuli Haminaan kansalaisopiston kielten opettajaksi. Hän on opettanut ranskan lisäksi italiaa, romaniaa, saksaa ja englantia. Monipuolinen kielitaito on poikinut erilaisia työtehtäviä, mm. Romanian maajoukkueen attasheana yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa 1983.

Lavila on solminut ja hoitanut menestyksellä Haminan ystävyyskaupunkisuhteita mm. Italian Palmanovaan ja Japanin Hakodateen toimien mm. 20 vuotta Dante Alighieri- seuran ja Japani-seuran puheenjohtajana. Hän on tehnyt Haminaa tunnetuksi matkoillaan, mm. vuosittain Milanon matkamessuille kutsuttuna klubiedustajana.

Kielitaito ja kulttuurien tuntemus on ollut arvokasta kaupungille myös erilaisten opastusten muodossa, esimerkiksi Hamina Tattoon soittokuntien yhteysoppaana.

Kansalaisopiston rehtoriksi Anna-Liisa tuli 1994.

– Edeltäjäni Tauno Lamponen oli todellinen opistoihminen. Häntä olen pitänyt oppi-isänäni.

34 vuotta on muuttanut kansalaisopistojenkin maailmaa. Digitalisaatio on tuonut sähköiset palvelut, opistojen saaman valtionosuuden laskennalliset perusteet ovat vaihdelleet. Mutta opiston suosikkikurssit ovat pysyneet kutakuinkin samoina:

– Kielet, liikunta ja kädentaidot ovat vuodesta toiseen suosittuja. Näin pieneksi opistoksi meillä on ollut monipuolinen opetustarjonta ja hyvät opettajat. Esimerkiksi taiteen perusopetus kuva- ja näyttämötaiteissa on hieno asia, samoin ikääntyvien yliopisto, jolla on jo yli 20 vuoden perinne opistossa.

Virallisesti Anna-Liisa Lavila jää eläkkeelle ensi huhtikuussa. Siihen saakka kestävän loman aikana sijaisena toimii koulutussuunnittelija Tero Tuononen.

  • Slider image

Anna-Liisa Lavila on taiteiden ystävä, ja juhlassa hän saikin nauttia pienoiskonsertissa lempisävelmiään Esa Ylösen (vas.), Seija Kiiverin, Jaana Suikkasen ja Eino Härkösen esittäminä.

  • Slider image