Haminan talousalueen uutislehti

Piristysruiske Haminan kaupalle

Kahden suuren marketin avautumisen toivotaan tuovan uutta vireyttä Haminan kaupalliseen ilmeeseen. Kuukausien ajan oli elintarvikepuolen palveluja haettava muualta ja usein autot suuntasivat Karhulan Jumalniemeen.

Nyt on palattu normaaliin. Kahden marketin uusi tuleminen on näkynyt välittömästi Haminan keskustan ilmeessä, ja kun väki  liikkuu, siitä hyödyn saa kaupan koko kirjo.

Haminassa muistetaan vielä Osuuskauppa Ympyrän ja Osuusliike Vallin ajat. Elintarvikekauppa toimi niiden ympärillä, mutta oli paljon muutakin kauppaa. Fredrikinkadulle sijoittui laaja vaatetarjonta, silloin ei ollut mitään tarvetta lähteä merta edemmäs kalaan ja hakemaan muotia esimerkiksi Kotkasta.

Mutta haminalaiset läksivät. Nyt asusteliikkeiden neliöissä toimivat kirpputorit, jotka eivät tuo Haminalle minkäänlaista vetovoimaa.

1960-luvun lopulla purettua Haminan kauppahallia haikaillaan edelleen, vaikka suurin syy hallin purkamiseen oli kaupanteon heikko kannattavuus.

Menetettyjen vaatekauppojen ja kadotetun kauppahallin  arvo on Haminassa huomattu vasta, kun niitä ei enää ole. Näin on käynyt Kaakonkulman kyläkaupoillekin: on turha haikailla kauppojen häviämistä, kun itse on siihen syyllinen.

Haminan kaupallisten veturien, vasta-avattujen markettien vetovoiman soisi yltävän myös pieniin kivijalkakauppoihin. Niistä asiakas saa tuotteiden ohella myös palvelua, jonka arvoa ei aina rahassa voi mitata.

Kun haminalainen ostaa uuden 50-tuumaisen television paikalliselta yrittäjältä, hän saa samaan hintaan tuotteen kotiin ja vielä viritykset päälle, jollei siitä suoriudu omin keinoin.

Jos haet TV:n Jumalniemen kauppakeskittymistä, palvelu loppuu siihen, kun kassakone kilahtaa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus