Haminan talousalueen uutislehti

Haminan löytötavarat yhä vailla omaa osoitetta

Poliisihuutokaupassa myytävä tavara on pääasiassa löytötavaraa. Tässä meklarina on vanhempikonstaapeli Jarkko Lappeteläinen – kyseessä on Haminan viimeinen poliisihuutokauppa.

Poliisiaseman toimintojen siirryttyä Haminasta Kotkaan loppuivat Haminasta myös löytötavaratoimiston palvelut. Murrosvaiheessa poliisilla oli pyrkimys löytää asiaan paikallinen ratkaisu, mutta laki löytötavaroista estää palveluitten ulkoistamisen.

– Pyrimme yhä löytämään asiaan ratkaisun, mutta mitään toimivaa mallia ei ole toistaiseksi löydetty, sanoo poliisipäällikkö Keijo Kolsi Kotkan poliisiasemalta.

Haminan poliisin siirryttyä Kotkaan Haminan poliisiasemalle jäivät vain poliisin lupa- ja passipalvelut, jotka ovat toiminnassa kahtena päivänä viikossa. Lupapalvelujen tehtäviin löytötavara-asiat eivät kuulu.

– Löytötavaroitten oikea toimitusosoite on Kotkan poliisiasema, jossa palvelu toimii. Löydöistä voi Haminassa ilmoittaa hälytyskeskukseen 112, joka lähettää tapauksesta riippuen partion noutamaan löydetyn esineen, lupaa Kolsi.

– Löytäjälle annamme luvan tapauksesta riippuen säilyttää löytämäänsä esinettä, kunnes nouto järjestyy. Näin on toimittu esimerkiksi löydettyjen veneiden kohdalla. Löydetyt polkupyörät on partiomme käynyt noutamassa kyytiin.

Kauppaliikkeissä ja marketeissa tehdyille löydöille on oma lakinsa:

– Kyse on tuolloin liikelöydöistä, jotka liike on velvollinen toimittamaan löytötavaratoimistoon. Esimerkiksi kadulta löydettyjen esineiden kohdalla laki ei ole näin ehdoton, valistaa poliisipäällikkö Kolsi.

On luonnollista, että haminalaisten löytötavaroitten määrä on romahtanut. Löytäjät eivät välttämättä ole valmiita ylimääräiseen Kotkan reissuun päästäkseen jättämään löytämänsä esineen viranomaisille. Löytäjälle voi tulla hyvinkin kymmenien kilometrien ajomatka kansalaisvelvollisuuden noudattamisessa.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen muistaa vuoden takaiset poliisin kanssa käydyt keskustelut löytötavaroista.

– Poliisi lupasi tuolloin etsiä Haminan löytötavaroitten toimittamiseen toimivan järjestelyn, jota kaupunki on valmis tukemaan. On asukkaitten kannalta harmillista, ettei järjestelyä ole vieläkään löytynyt, sanoo kaupunginjohtaja Muhonen.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli