Haminan talousalueen uutislehti

Suomi on mallimaa muillekin

Sinivalkoinen Suomen lippu on tänään itsenäisyyspäivänämme korkeassa kurssissa, korkeammassa kuin koskaan. Kymmenet ulkovallat kunnioittavat maamme 100-vuotista itsenäisyyttä tavalla, josta tuskin osasimme edes haaveilla.

Rooman Colosseumin rauniostadion on saanut sinivalkoisen juhlavalaistuksen, samoin Rio de Janeiron Kristus-patsas ja esimerkiksi Ruotsin jääkiekkopyhättö Globen. Onnitteluja tulee likimain jokaiselta maailman kolkalta tänne pieneen ja vähäväkiseen Suomeen!

Tuntuu väkisinkin siltä, että Suomen maine on ulkomailla monta vertaa parempi kuin täällä kotona. Meillä valitetaan kehnosta asioitten hoidosta ihan riippumatta siitä, millainen hallitus maassa on. Oppositio kaivaa esiin epämiellyttävät yksityiskohdat hallituksen politiikasta unohtaen kokonaisuuden. Mitä väliä kokonaiskuvalla, kun hallitus päästään haukkumaan toisarvoisilla seikoilla!

Surkeista oloistamme huolimatta Suomea pidetään maailmalla mallimaana. 100 vuotta sitten käyty kamppailu itsenäisyydestämme on ällistyttävän hyvin tiedossa kaikkialla. 100 vuotta on riittänyt siihen, että maamme paikka on vakiintunut muiden itsenäisten kansakuntien joukossa.

Suomi maksoi itsenäisyydestään kovan hinnan, ensin kansalaissodassa, sitten talvi- ja jatkosodassa. Kansakunnan itsenäistyminen on aina kapinallinen teko emämaata vastaan. Ei maamme eduskunta pyytänyt 6.12.1917 Venäjän kansalliskokoukselta lupaa itsenäistyä. Maamme tahto ja kansallinen identiteetti olivat vahvoja vaikka asevoimin itsenäisyyttä puolustamaan. Taistelut voitettiin ja nyt Suomi astuu uudelle satavuotisluvulle entistä vahvempana ja arvostetumpana, mallimaana koko maailmalle.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus