Haminan talousalueen uutislehti

Kolmiulotteinen tietokonemalli Haminan linnoituksen alueesta

Haminan linnoituksen alueesta valmistunut on kolmiulotteinen tietokonemalli. Mallia tullaan käyttämään matkailumarkkinointiin, tapahtumien suunnitteluun, kaupunkisuunnittelun lukuisiin tehtäviin ja kaupungin historian esittelyyn.

Linnoituksen alueen kolmiulotteisen kaupunkimallin laadinta käynnistyi syksyllä 2016 Haminan linnoituksen wanhat talot ry:n saatua Googlen yhteisöohjelman kautta hankkeelle rahoituksen. Koko linnoitusalueen yleispiirteisen massamallin laati maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistojen pohjalta Arkkitehtitoimisto Laatio Oy Oulusta. Massamalliin on tarkennettu yksityiskohtia Tampereen Teknillisen Yliopiston arkkitehtiosaston opiskelijaryhmän paikalla tekemien rakennuskohtaisten laserkeilausten mukaisesti. Massamallin yksityiskohtien tarkkuutta lisätään jatkossa mm uusien laserkeilausten tuottamilla aineistoilla.

Hankkeen koordinaattori Seepo Serola kertoi kolmiulotteisen tietokonemallin julkistustilaisuudessa, että Helsinki julkisti vastaavan mallinsa vuosi sitten, Oululla on myös omansa ja Hamina on liikkeellä ensimmäisenä kaupunkina Kaakkois-Suomesta.

– Oulussa vastaava kolmiulotteinen tietokonemalli on erinomainen tuki ja työkalu kaupungin rakennusvalvonnalle. Haminassa uskomme mallin soveltuvan hienosti oppilaitoksissa ilmiöpohjaisen opetuksen välineeksi, työkaluksi matkailupalvelujen markkinoinnissa sekä työskentelyn alustaksi teknisen toimen eri tehtäviin, sanoi Serola.

Haminan kaupunki läksi tukemaan kolmiulotteisen tietokonemallin kehittämistä tuntematta tarkkaan, missä sitä voi hyödyntää.

– Uskoisin suurimman hyödyn tulevan maankäytön suunnitteluun ja kaavoitukseen. Virtuaalinen Haminan keskusta on myös hieno lisä matkailun tarpeisiin, sanoi Haminan kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu.

Haminan linnoituksen wanhat talot ry on vuonna 2013 perustettu asukasyhdistys, jonka tavoitteena on säilyttää Haminan linnoituksen historiallista asuinympäristöä ja kehittää aluetta monipuolisen kaupunkielämän tarjoajana. Yhdistys sai vuonna 2016 Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson kärkihankkeena rahoituksen linnoituksen asuinrakennusten historiaselvityksen tekoon.

– Nyt julkaistu 3d-kaupunkimalli toimii yhtenä yhdistyksen keräämän aineiston jakelun kanavana, jossa mallin kolmiulotteisuudella voidaan historiaa tuoda uudella tavalla eläväksi, arvioi yhdistyksen puheenjohtaja Matti Parpola.

Kolmiulotteinen kaupunkimalli mahdollistaa myös Haminan kaupungille merkittävän digiloikan; mallin käyttömahdollisuudet ovat laajat. Erityisen käyttökelpoinen malli on linnoituksen alueelle kohdistuvien uusien suunnitelmien ympäristöön sopivuuden testauksessa.

Haminan kaupunki osallistuu hankkeen rahoitukseen ja mallin käyttökokemusten perusteella sen kehittämiseen tulevaisuudessa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös