Haminan talousalueen uutislehti

Tuhansia ilotulitteita ilmaan varttitunnissa

Taivas on tulessa uudenvuoden aattona Haminan Tervasaaressa, mutta nyt poikkeuksellisesti jo klo 18. Suomen suurimman ilotulituksen takana on vapaaehtoisvoimin kulttuuritapahtumia kaakon alueella järjestävä Kaakon Kulttuuritehdas ry.

– Vastaavan kokoluokan näytöstä ei Suomessa nähdä aivan heti. Taivaalle ammutaan noin 2 500 suurilotulitetta, joiden nousukorkeus vaihtelee 80-250 metrin välillä. Teemana on kulta ja varsinkin viimeinen kultavalutus tulee olemaan kestoltaan ainutlaatuinen, paljastaa Teppo Hakkarainen Kaakon Kulttuuritehtaalta.

Ilotulitteet ammutaan merelle viuhkamaisessa asetelmassa ja näytöksen kokonaiskesto noin 15 minuuttia.

Kulttuuriyhdistyksen seudulla asuvat toimijat ovat pyrotekniikan ammattilaisia, joiden työnjälkeä kotimaassa on nähty muun muassa konserteissa, Lahden MM-kilpailuissa, Euroviisuissa ja olympialaisissa.

Haminan ilotulituksen valmistelu on aloitettu jo keväällä 2017 kuuden miehen voimin. Loppusuoralla mukaan tulee vielä vapaaehtoisia talkoolaisia.

– Tilaustyönä esityksen hinta olisi kuusinumeroinen. Nyt toteutus pohjaa talkootyötunteihin ja sponsorien tukeen, Hakkarainen sanoo.

Tapahtuman mahdollistavat pääsponsorit Sterkman Mining, Pyroman ja Haminan kaupunki sekä iso joukko pienempiä tukijoita.

Haminan kaupungin tuki tulee Suomi 100 -toimikunnalta ja Vetovoimapalveluilta. Ilotulituksella juhlistetaan niin Suomen päättyvää juhlavuotta kuin alkavaa Haminan kaupungin 365 vuotta.

Tervasaaren ilotulitus alkaa klo 18 sen vuoksi, että se on tarkoitettu koko perheen tapahtumaksi.

Ruuhkat välttääkseen paikan päälle kannattaa tulla ajoissa. Ilotulitus on hyvin nähtävissä myös lähisaarista ja silloilta, Pappilansaarten siltoja myöten.

Liikkumista Rampsinkarin alueella rajataan rakentamisen takia jo torstaista 28.12. alkaen.

Tapahtuma-aikana käytössä on neljä liikenteenohjaajien valvomaa pysäköintialuetta, jotka ovat Tervasaaressa, Bruuninkadulla, Lepikönrannassa ja Sibeliuskadun kentällä. Paikalla on myös ensiapupiste ja järjestyksenvalvontaa.

Talkootimpureita tarvitaan

Ilotulituksen raketit laukaistaan Rampsinkarin alueelta. Alue suljetaan kaikelta liikenteeltä ja liikkumiselta jo torstaina 28.12.

– Tarvitsemme myös jonkinverran talkooväkeä rakentamaan laukaisualustoja. Halukkaat voivat ilmoittautua etukäteen osoitteeseen kaakonkulttuuritehdas@gmail.com, kertoo Teppo Hakkarainen.

– Perjantaina alkaa jo pommien ja rakettien lataaminen, se on ihan ammattilaistemme työtä.

Kaakon Kulttuuritehdas ry tuottaa kulttuuritapahtumia ja -palveluita talkoovoimin. Neljä edellistä vuodenvaihteen ilotulitusta Kulttuuritehdas järjesti Karhuvuoressa Kotkassa.

– Vuosi sitten vierailin Haminan tapahtumassa ja totesin, että Rampsinkari soveltuu erinomaisesti tarkoitukseemme. Alue on helposti suljettavista sivullisilta ja ampumisen voimme suunnata suoraan merelle, juttelee Hakkarainen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli