Haminan talousalueen uutislehti

Kyläkuitu ei sytytä Metsäkylässä – miten käy kylien opetuskokeilun?

Teknologiavälitteisen opiskelukokeilun käynnistäminen Kannusjärven ja Metsäkylän koulupiirien välillä kangertaa. Kokeilun aloittaminen edellyttää molempiin kyliin valokuitutason 100 Mbit/s liittymänopeutta, jota Kymijoen Kyläkuitu kyläläisille tarjoaa.

Metsäkylän hankealueelle on tehty ennen joulunpyhiä vasta 45 liittymäsopimusta, joten aiemmin määriteltyyn rakentamisen varmasti käynnistävään 70 liittymäsopimuksen määrään on vielä matkaa. Kannusjärvellä samaa huolta ei ole, sillä liittymäsopimuksia on jo 120 ja verkon rakentaminen on edennyt käyttöönottovaiheeseen.

– Kymijoen Kyläkuitu ei tee rakentamisen aloittamispäätöstä Metsäkylään nyt olemassaolevalla sopimusmäärällä ilman tarkempaa verkkosuunnittelua ja talouslaskelmia, sanoo kylien kuituhankkeen projektivastaava Aulikki Kylliäinen Kymijoen Kyläkuidusta.

– Meillä on tahtotila hankkeen toteuttamiseen ja pidämme tärkeänä, että voisimme toimia teknologiavälitteisen opetuskokeilun mahdollistajana kouluille. Samalla valokuituyhteydet tulisivat mahdollistamaan monipuolisen yritystoiminnan ja elinkeinojen kehittymisen Metsäkylän alueella.

Teknologiavälitteisen opetuskokeilun käynnistäminen on kuitenkin valmisteilla. Asia tulee Haminan lasten ja nuorten valiokunnan käsittelyyn helmikuussa.

– Metsäkylän koulun nykyisillä 4G-yhteyksilläkin kokeilua voidaan viedä, mutta videokuva viivekriittisenä ei voi toimia samalla tavalla kuin kuituvälitteisenä, arvioi Haminan kaupungin ICT-yksiköstä Tomi Lampinen.

– Kokeiluna tämä on mielenkiintoinen tapaus, joka kiinnostaa varmasti Haminan ulkopuolellakin. Kuituyhteyksillä tie hyvään lopputulokseen olisi suorempi.

Valokuituyhteyksien toteuttamisessa Metsäkylän asukkaat ja kiinteistöjen omistajat ovat avainasemassa ja mahdollistamassa opetuskokeilun aloittamisen. Tarjolla kyläläisille on myös osamaksurahoitus 12 – 24 kuukauden ajalle, jolloin kuituliittymän hinta 1 990 euroa ei kirpaise kerralla liikaa.

– Kuitua kannattaa Kylliäisen mukaan miettiä myös televisio- ja viihdepalveluiden sekä sote-palveluiden mahdollistajana. Sote-uudistus tulee lisäämään  digitaalisten sosiaali- ja terveyspalvelujen verkkotarjontaa, muistuttaa Aulikki Kylliäinen.

Kymijoen Kyläkuitu antaa Metsäkylän alueen osalta lisäaikaa asukkaille, jotka epäröivät valokuituhankkeeseen lähtemistä. Kuituhankkeen toteutuminen antaisi uusia mahdollisuuksia Metsäkylän ja Kannusjärven kouluille, jotka ovat lakkauttamis­uhan alla.

– Sopimuksia tehdään vielä 10. tammikuuta asti ja siihen asti tehdyt sopimukset ovat vaikuttamassa meidän rakentamispäätökseen. Metsäkylässä ei kuitenkaan enää tehdä aktiivista myyntityötä, joten liittymätilausten tekeminen jää alueen asukkaiden ja kiinteistönomistajien oman aktiivisuuden varaan.

Haminan kaupunki on tukenut kyläkuidun rakentamista Kannusjärvelle ja Metsäkylään.

– Kaupungin tavoite on, että kyläkuituhanke toteutuu, jolloin mahdollistuisi myös teknologiavälitteinen opetuskokeilu toivotunlaisena. Kuituhankkeen pitää olla kuitenkin kannattava myös taloudellisesti, muistuttaa kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Hankkeen kohdealuetta voidaan myös muuttaa, mikäli Metsäkylän alueella päädytään siihen, että rakentaminen ei ole taloudellisesti järkevää liian vähäisen liittymämäärän vuoksi.

– Metsäkylän alueella on nyt tilaisuus hankkia valokuituliittymät ns. kyläverkkorahoituksella. Mikäli hanke ei nyt toteudu, uutta vastaavaa rahoitusta ei ole Metsäkylän alueelle saatavissa vuonna 2023 päättyvällä rahoituskaudella, toteaa Jukka Penttilä Kaakkois-Suomen Ely-keskuksesta.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli