Haminan talousalueen uutislehti

Musikaali Taivaanraapijat huipentaa Bastionin kesän

Kirjailija Antti Tuurin romaniin perustuva musikaali Taivaanraapijat saa kantaesityksensä Hamina Bastionissa elokuussa. Tuurin romaani kertoo 1900-luvun alussa suureen maailman Amerikkaan muuttaneista suomalaisista, joita pelkästään New Yorkissa oli noin 10 000.

Noina vuosina alkoi New Yorkissa pilvenpiirtäjien rakentaminen. Työ lankesi mitäänpelkäämättömille mohawk-intiaaneille sekä suomalaissiirtolaisille, jotka joutuivat vastaanottamaan mitä tahansa työtä henkensäpitimiksi.

Musikaalin käsikirjoittaja on haminalainen Jalle Niemelä, jonka yritys Jungle Drum Productions toimii myös musikaalin tuottajana yhdessä Hamina Bastionin kanssa.

– Kysyin Tuurilta lupaa musikaalin tekemiseen Taivaanraapijat -kirjan pohjalta. Tuuri ilmoitti, että hänen kirjoistaan on kyllä tehty näytelmiä muttei musikaaleja, lausui Tuuri antaen hankkeellemme täyden tukensa, kertoo Niemelä.

Taivaanraapijat kertoo Etelä-Pohjanmaalta Kauhavalta Amerikkaan muuttaneen Jussi Ketolan tarinan. Taivaanrapijat on myös kertomus amerikansuomalaisista unelmien kaupungissa, jonne syntyi moninaisesti toimivia siirtosuomalaisten yhdyskuntia.

Parikymppisen Jussi Ketolan kasvutarinaan mahtuu draamaa rakkaudesta kipeisiin vastoinkäymisiin ja ihmisen elämän tarkoituksen ihmettelemiseen.

– Musikaalin päähenkilö on haminalainen Olle Tepponen. Musikaalisessa näyttelijäkaartissa on 16 henkilöä, joista puolet on Kotkasta. Lauluja on parikymmentä, säveltäjinä ja sanoittajina ovat Esa Kaartamo ja kotkalaislähtöinen Kari Pyrhönen, avaa Niemelä.

Idean musikaaliin Jalle Niemelä sai kuunnellessaan Pyrhösen sävelmää Taivaanraapija, joka löytyi 2009 julkaistulta Pyrhösen albumilta. Koko albumi pohjautui Tuurin kirjan teksteihin.

– Nyt olen ylpeä siitä, että olemme kirjailija Tuurin suojeluksessa kirjoittaneet aiheesta kotimaisen musikaalin!

Niemelä on vakuuttunut siitä, että Amerikkaan lähteneen Jussi Ketolan tarina kiehtoo Haminan ja Kotkan katsojakuntaa.

– Monilla meistä on jollakin tasolla yhteyksiä Amerikan siirtolaisuuteen ja täältä Kotkan satamastahan suurin osa siirtolaisista matkansa aloitti. Luotan tarinaan ja omaan osaamisemme, Haminassa ja Kotkassa on vankat perinteet musiikkiteatterin tekemisessä.

Taivaanraapijat -musikaalin tanssien koreografiasta vastaa Hilppa Lampi, elävää orkesteria johtaa ja valmentaa Hannu Timonen.

Ensi-iltaan esitys tulee perjantaina 17.8. ja esityksiä on täydet 10.

– Harjoitukset alkavat jo helmikuussa Mäkelänkankaalta vuokraamassamme teollisuushallissa. Sinne rakennetaan Bastionin puitteita mukaileva miljöö ja valmiita muuttamaan olemme oitis, kun Hamina Bastion vapautuu Haminan Tattoon kiireiltä, sanoo Jalle Niemelä.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli