Haminan talousalueen uutislehti

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus avataan elokuussa

Haminaan ollaan perustamassa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskusta aivan varuskunnan pääportin viereen, entisen Toimiupseerikerhon tiloihin ja piha-alueelle. Perinnekeskuksen avajaiset on tarkoitus pitää kuluvan vuoden elokuun 2. päivä.

Kärkiajatuksena on saada Suomesta vielä puuttuva valtakunnallinen rauhanturvaamisesta kertova museo, jossa tuodaan esille rauhanturvatoiminnan historian lisäksi myös sen nykypäivää. Lisäksi perinnekeskus tulee vaalimaan ja esittelemään sotiemme veteraanien työtä sekä vapaaehtoisen maanpuolustustyön perinteitä.

Viime syyskuussa perustetun Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n toiminnanjohtaja eversti, evp Vesa Kangasmäki sanoo, että kokoavana voimana on ollut Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry.

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Rauhaturvaajien 60-vuotisjuhlavuonna 2016 haminalaisen sotilasmestarin, evp Ismo Flinkin näyttelyn innoittamana syntyi ajatus perinnekeskuksen perustamisesta. Kymenlaakson Rauhanturvaajien aloitteesta alkuvuodesta 2017 alkoi yhteistyö, joka johti siihen, että syyskuussa Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys perustivat Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n. Määrätietoinen valmistelutyö pääsi vauhtiin.

Vesa Kangasmäki korostaa, että perinnekeskuksen ja museon perustaminen on perusteltua, koska suomalaisten kriisinhallintaoperaatioihin osallistuminen on keskeinen osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Hän toivookin, että perinnekeskuksen perustamisella olisi vaikutusta rauhanturvaajien rekrytoitumiseen.

Hankkeen valmisteluja alusta alkaen vetänyt Kangasmäki valittiin yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi ja hän aloitti vuodenvaihteessa yhdistyksen toiminnanjohtajana. Yhdistyksen ensimmäisessä varsinaisessa vuosikokouksessa puheenjohtajaksi valittiin eversti Markku Hutka.

Perustamisen jälkeen yhdistykseen ovat liittyneet Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Lottaperinneyhdistys, Haminan Maanpuolustusnaiset, Etelä-Kymen Kadettipiiri ja Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta.

Vesa Kangasmäki sanoo, että uusia jäsenyhdistyksiä on liittymässä ja uudet jäsenet ovat tervetulleita.

Perinnekeskuksen tilat ovat alueellisten ja paikallisten veteraani- ja maanpuolustusyhdistysten käytössä erilaisiin kokoontumisiin ja tilaisuuksiin. Lisäksi tiloihin on myös tarkoitus sijoittaa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Kaakkois-Suomen Maanpuolustuspiirin Haminan koulutuspaikka ja sen toimisto.

– Tavoitteena on myös jossain vaiheessa pystyttää kiinteistön piha-alueelle suomalaisten rauhanturvaajien nykyisin maailmalla käytössä olevan kaltainen valvontatukikohta, jossa tietysti olisi myös sauna. Tukikohdassa voitaisiin myös majoittaa linja-autollinen perinnekeskuksen vieraita tai matkailijoita, arvioi Kangasmäki.

– Toiminnan käynnistämiseen Etelä-Kymenlaakson Leader Sepra on myöntänyt meille tukea 57 000 euroa.  Tästä 80 prosenttia saadaan rahana, jolla päästään mukavasti alkuun. Tarkoituksena on myös ostaa yksityisomistuksessa oleva kiinteistö, jonka myyntihinta on 280 000 euroa.

– Lisäksi rahaa tarvitaan näyttelyesineistön ostamiseen ja tukikohdan rakentamiseen. 2012 peruskorjatussa kiinteistössä tilat ovat hyvässä kunnossa, mikä tarkoittaa, että peruskorjaukseen rahaa ei tarvita.

Tukea haetaan ensisijaisesti maanpuolustukseen ja kulttuuriin keskittyneiltä säätiöiltä. Vesa Kangasmäki vakuuttaa, että tarkoitus ei ole rasittaa jäsenyhdistyksiä.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli