Haminan talousalueen uutislehti

Haminan viitosluokkalaiset Viidankankaan kaivauksille

Suomen Kulttuurirahaston hallitus on myöntänyt Mullankaivajat-apurahan yhdeksälle toimijalle. Apurahan saajien joukossa on Haminan kaupunginmuseo, jonka johdolla peruskoulun viitosluokkalaiset pääsevät ensi syksynä päiväksi tutustumaaan arkeologin arkeen ja työskentelemään Viidankankaan kohteessa.

– Saadun 18 000 euron apurahan tuella toteutamme oppilaskaivaukset Viidankankaalla. Sitä ennen jo tulevana keväällä oppilaat käyvät tutustumassa kaupunginmuseossa esilläolevan Viidankankaan vuoden 2016 kaivauksia esittelevään näyttelyyn perehtyen samalla tutkimusjaksoon jo etukäteen, sanoo Haminan museojohtaja, arkeologi Paula Kouki.

Kampakeramiseen varhaiseen metallikauten ajoittuva Viidankankaan asuinpaikka on vuonna 2006 haminalaisen arkeologiharrastajan Seppo Kallion löytämä runsaslöytöinen ja pitkäikäinen arkeologinen kohde, josta tunnetaan kuusi asumuspainannetta eri korkeuksilta merenpinnasta. Kaivausten tavoitteena on pyrkiä selvittämään osin hiekanotossa tuhoutuneen asuinpaikan säilyneisyyttä, tarkentaa kohteen rajausta ja ajoitusta sekä suorittaa alueella perusteellinen yleiskartoitus.

Viidankankaan asuinpaikan tutkimusten toivotaan tuovan lisää tietoa Kymenlaakson rannikon kivikauden loppuvaiheesta ja siirtymästä metallikauteen.

Mullankaivajat-apurahoilla tarjotaan koululaisille ja lukiolaisille tilaisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen vuosien 2018 ja 2019 aikana. Tavoitteena on lisätä oppilaiden kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin, oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan yleensä.

– Uusissa opetussuunnitelmissa korostetaan ilmiöpohjaista oppimista koulumiljöön ulkopuolella. Kaivauksilla vierailevat oppilaat laativat päivästään raportin haluamallaan tavalla joko kirjallisesti tai vaikka videoilla, sanoo Paula Kouki.

Mullankaivajat-apurahan hakemuksia jätettiin hakuaikana marraskuussa 23 kpl. Hankkeita toteutetaan Haminan ohella mm. Forssassa, Kangasniemellä, Kontiolahdella, Oulussa ja Savonlinnassa.

Apurahat, yhteensä 215 500 euroa, myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston Yksityiskoulujen Eläkekassan rahastosta.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli