Ahmed Mohamed Jama pääsi kokeilemaan suoraa kansanvaalia Jamilahden varjovaaleissa, joissa noudatettiin täysin samoja käytäntöjä kuin oikeissakin vaaleissa. Rehtori Sanna Gango toimi yhtenä vaalivirkailijoista. Varjovaaleissa äänestivät opiskelijat ja henkilökunta.

Jamilahden kansanopiston järjestämissä varjovaaleissa oli äänestysprosentti huikea: 92,9. Äänestystuloskin kävi kuin oikeiden vaalien ennusteesta, kun kahden ensimmäiseksi sijoittuneen, Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston kannatusprosentit myötäilivät oikeaa vaalitulosta. Kolmannelle sijalle varjovaaleissa kohosi Tuula Haatainen.

– Tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijoita suomalaiseen yhteiskuntajärjestelmään ja harjoitella äänestyskäyttäytymistä, kansanopiston rehtori Sanna Gango sanoo.

– Oppitunneilla on keskusteltu vaalijärjestelmästä ja presidenttiehdokkaista, maahanmuuttajien suomen kielen kurssilla opiskelevat venäläistaustaiset Anna Yamakova, Irina Tarasenko ja Svetlana Nybyggar kertovat.

– Venäläiset keskustelevat keskenään paljon intohimoisemmin ehdokkaista, suomalaiset ovat hillitympiä.

Ahmed Mohamed Jama on lähtöisin Somaliasta. Suomen kurssin ohella hän suorittaa aikuislukiota, ja tulevaisuuden suunnitelmissa on rakennusinsinöörin koulutus.

– Olen seurannut uutisointia vaaleista. Kaikki ehdokkaat vaikuttavat hyviltä, toteaa Ahmed.

Somaliassa parlamentti valitsi uuden presidentin viime vuonna. Yleisiä kansanvaaleja ei ole pystytty järjestämään vuoden 1969 jälkeen, sillä maata ovat ravistelleet korruptio, sisällissodat ja konfliktit.