Haminan talousalueen uutislehti

Odotettu tulos ei tunteita nostattanut

Presidentinvaalien ennakkoäänten ilmestyminen TV-ruutuun sunnuntaina klo 20.00 aikaansai Haminan Kokoomuksen vaalivalvojaisten yleisössä kohahduksen ja innokkaat kättentaputukset. Niinistön saama ennakkoäänien potti 64,4 % lupasi käytännössä jo varmuudella valintaa suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Karnevaalitunnelma oli kuitenkin kaukana, tulos vastaanotettiin odotettuna ja ennustettuna.

– Itse arvelin Niinistön saavan ensimmäisellä kierroksella 54 – 55 % äänistä, mutta tulos oli vieläkin parempi, pohti Haminan Kokoomuksen puheenjohtaja Veli-Matti Hartikainen.

Hartikainen muistutti, että presidentinvaali on aina puhtaasti henkilövaali, Niinistön valinnan pohjalta ei puolueiden todellisia kannatuslukemia voi mitata. Eikä Niinistö edes ollut Kokoomuksen varsinainen ehdokas.

– Kun Niinistöllä oli jo gallupeissa murskaava johtoasema, muiden ehdokkaiden vaalityö olikin sitten keskittymistä seuraaviin vaaleihin. Näin oli erityisesti Perussuomalaisilla, arvioi Hartikainen.

Haminan Perussuomalaisten puheenjohtaja Harri Kerkelä oli lopulta hyvin tyytyväinen ehdokkaansa Laura Huhtasaaren vaalimenestykseen. Tosin kaukaisena haaveena oli ehdokkaan yltäminen vaalien toiselle kierrokselle.

– Niinistön ylivoima oli mahtava, kaikki kunnia hänelle.

Kerkelä nostaa vaalituloksesta esiin kuitenkin naisehdokkaiden keskinäisen kamppailun:

– Perussuomalaisten Laura Huhtasaari sai ääniä enemmän kuin vasemmiston maailmaa halailevat naisehdokkaat Haatainen ja Kyllönen yhteensä. Haminasta Lauran 10,7 %:n äänisaalis oli kirkkaasti kovempi kuin millään muulla puolueella!

Vihreitten Pekka Haaviston kakkossija valtakunnallisesti ilahdutti Haminankin vihreitä. Haminassa Haavisto oli kolmantena edellisissäkin vaaleissa.

– Nyt selvästi osa Pekankin äänistä on mennyt Niinistölle, ja onhan se hyvä, että meillä on presidentti, johon luotetaan ja jolle halutaan jatkoa, sanoo Katja Andrejev Haminan Vihreistä.

– Erityisen ilahtunut olen ihmisten äänetysinnosta. Esimerkiksi Vilniemellä, jossa itse istuin vaalilautakunnassa, oli äänestysprosentti yli 74 %. Nyt lähdetään valmistautumaan maakuntavaaleihin ja laitetaan energia siihen. Isot muutokset ovat edessä ja selvitettävää riittää.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli