Haminan talousalueen uutislehti

Myönnetty ELY -avustus ei kelpaa Neuvottoman laiturimiehille

Neuvottoman laituriosuuskunnan johtokunta päätti viime toukokuussa hakea Kehittämisyhdistys Sepralta avustusta kyläyhteisön hankkeisiin. Keskeisenä kohteena olivat ranta-alueen kehittäminen, osuuskunnan mökin kunnostaminen virkistyskäyttöön sekä venelaskuluiskan ja laitureitten korjaaminen.

Avustusta ELY keskuksen kautta myönnettiinkin 35 000 euroa.

Syksyllä tuuli johtokunnassa kääntyi. Avustushakemusta tehneiden johtokunnan jäsenten mieli muuttui ja alkoi kampanja koko hankkeen alas­ampumiseksi.

Laituriosuuskuntaa puheenjohtajana 20 vuotta vetänyt Antti Mäkelä  on ymmällään rahoituspäätöstä seuranneesta kritiikistä.

– Rahoituspäätöksestä kerrottiin kyläyhteisölle. Ainoat kriittiset puheenvuorot kuultiin osakaskunnan johtokunnan jäseniltä, kun muut kyläläiset olivat pikemminkin innoissaan, kertoo Mäkelä.

Kriitikot ovat nyt keksineet, että jo avustuksen hakemisessa tehtiin virhe, kun hakemuksesta päätti osuuskunnan johtokunta, ei osuuskunnan yleinen kokous. Kriitikot myös pelkäävät osuuskunnan toimialan laajenevan rakentamiseen.

– Näen, että toimialamme pysyy ennallaan, mutta rahoituspäätöksen myötä pystymme kohentamaan toimintaympäristöä monin tavoin, sanoo Mäkelä pitäen kriitikoitten toiminta absurdina.

Joulukuun alussa johtokunnan kellossa oli uusi ääni, kun puheenjohtaja Mäkelä ei ollut kokouksessa paikalla. Pöytäkirjaan kirjattiin puheenjohtajan ylittäneen valtuutensa, kun hanketta on viety eteenpäin ilman johtokuntaa.

Joulukuun ja tammikuun kokouksissa puheenjohtajan virkaa hoitanut Jorma Kelkka sanoo, että koko hankkeessa työmiehiksi olisivat joutuneet vain laiturimiehet.

– 35 000 euron avustuksessa olisi rahaa 26 000 euroa ja loppuosa 9 000 euroa on tehtävä talkootöinä. Siihen urakkaan ei väkeä ole ilmoittautunut, sanoo Kelkka.

– Mökin kunnostamisesta olemme jo luopuneet, samoin vesiposti on unohdettu. Avustushakemukseen on mukaan vedetty tahoja, joiden halukkuutta ei edes kysytty.

Yleensä yhteisöt ovat tyytyväisiä saatuaan hankerahoituksensa kuntoon. Neuvottomassa mennään kuitenkin eri suuntaan. Kehittämisyhdistys Seprassa sekä ELY-keskuksessa Neuvottoman hanketta on pidetty hyvänä sen vuoksi, että se on yhteisöllinen hanke, jonka toteutuksessa on mukana myös muita saman alueen toimijoita.

Pelkkä laitureihin liittyvä kunnostus ei olisi riittävän yleishyödyllistä ollutkaan, eikä laituriosuuskunta olisi saanut yhteistyöhön muita mukaan ilman muita hankkeessa olevia kunnostuskohteita.

Hankkeen omarahoitus on sataprosenttisesti talkootyötä. Talkootyö on vapaaehtoista, eikä siihen voida ketään velvoittaa eikä talkootyön sijaan voida ketään määrätä maksamaan omaa osuutta rahassa.

Hankepäätös on myös mahdollista hakemuksesta peruuttaa, joka olisi likimain historiallista.

Hankkeesta voi myös luopua. Se raukeaa itsestään tietysti siinä vaiheessa, kun hankeajan päättyessä ei haeta myönnettyä tukea maksettavaksi.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide