Haminan talousalueen uutislehti

Nuoret panevat itsensä likoon omissa NY-yrityksissään

Valtakunnallisen Uskalla yrittää -kilpailun fiiliksiä pääsi aistimaan viime viikolla Kotkassa, jossa opiskelijoiden perustamat yritykset esittelivät tuotteitaan ja ideoitaan. NY-yrityksiä Kotka-Haminan seudulla on lähes 60, joista semifinaalitapahtumassa oli mukana 32.

Kotka-Hamina alueen YES-verkoston aluepäällikkönä työskentelevä Maarit Koverola kertoi, että nuorten kehittelemien yritysten määrä kasvaa vuodesta toiseen sen mukaan, miten yhä uudet koulut ottavat NY-opinto-ohjelmia opetukseensa.

– Aluksi NY-yrityksiä oli aluetasolla muutamia ja osallistuimme muiden paikkakuntien aluekilpailuihin. Määrän lisäännyttyä myös yritysten ja ideoitten taso on noussut huimasti. Tämänkertainen kisa on ihan paras kaikista vuosista, arvioi Koverola.

– Kouluissa on panostettu eri tavalla yrittäjyyskasvatukseen. On esimerkiksi kouluja, jotka ovat käyneet visiitillä jopa Cursorin yrittäjyysneuvojan pakeilla!

Kotkassa kisanneet nuoret ovat osallistuneet NY Vuosi Yrittäjänä  -ohjelmaan omissa kouluissaan, joista sitten on poimittu parhaita NY-yrityksiä aluekilpailuun. Kotkan kilpailusta kärki lähtee keväällä pidettävään valtakunnalliseen tapahtumaan Helsinkiin.

Kotkassa paremmuuttaan mittasivat peruskoulun ysiluokan oppilaiden yritykset sekä toisen asteen yritykset Ekamista ja lukioista.

Dream Cream NY on haminalaisneitosten Pinja Iltasen, 18, ja Suvi Puhakan, 17, ideoima ja toteuttama yritys. Pinja ja Suvi ovat kehittäneet käsivoiteen, jonka materiaaleina on käytetty aloeveraa, mehiläisvahaa, yrttejä sekä kotimaista pellavaöljyä.

– Erinomaista voidetta, joka imeytyy nopeasti eikä jätä rasvaista pintaa. Sopii niin käsille kuin jaloillekin, kehuvat neitoset valmistamaansa tuotetta.

Jokainen NY-yritys joutui esittelemään oman yrityksensä ja tuotteensa tuomaristolle.

– Sitä harjoiteltiin, kyllä tämä keikka on antanut valtavasti vahvuuksia myös esiintymiseen, sanovat Pinja ja Suvi.

Vehkalahden koulussa yrittäjyyskasvatuksella on pitkät ja kunniakkaat perinteet. Yksi koulun joukkueista oli Monitoimitytöt NY, jonka takaa löytyvät 15-vuotiaat Eevi Heijari ja Karita Suntio.

– Siivous, lastenhoito, lasten leikittäminen, pihatyöt ja remonttiapu. Kaikki sellainen kelpaa, mistä suinkin selviydymme, sanovat tytöt.

Vanhuksille kotiintarjottava apu on yrityksen keskeisimpiä toimialoja:

– Haminassa on runsaasti vanhuksia, jotka pystyvät asumaan kodissaan, jos saavat pikkuasioihin apua. Juttumme on toiminut ja töitä on ollut mukavasti, kertoi Eevi.

– Esittelytilaisuus tuomaristolle oli jännä paikka. Ei se ihan nappiin sen vuoksi mennytkään, mutta olennaisen saimme kerrottua, tuumi Karita.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide