Haminan talousalueen uutislehti

Vaatturiksi opiskelevilla vielä viimeinen rutistus

Ekamin Haminan kampuksella vaatturin ammattitutkintoon tähtäävän valmistavan koulutuksen vastuukouluttaja Martti Osola on tyytyväinen, miten hyvin opiskelijat ovat edenneet näyttökokeessa. Työn alla on miesten puvun takki. Kahden viikon loppurutistus päättyy perjantaina.

– Sen jälkeen työt arvioidaan ja jaetaan tutkintotodistukset.

Vaatturin ammattitutkintoon tähtäävä valmistava koulutus alkoi joulukuussa 2016. Valmistavassa koulutuksessa oli 13 opiskelijaa, joista kahdeksan lähti myös suorittamaan ammattitutkinnon näyttöä.

Osola uskoo, että ne jotka eivät lähteneet antamaan näyttöä osaamisestaan, halusivat vain kartuttaa omaa osaamistaan. Jo valmistavaan koulutukseen pääseminen edellyttää vaatetusalan perustutkinnon suorittamista tai että muuten omaa vastaavat tiedot ja taidot.

– Kun vaateteollisuus oli vähäistä, vaattureilla riitti töitä. Joka kylässä oli vaatturi. Tänä päivänä toimivia vaatturiliikkeitä on harvassa. Harvassa ovat myös koulutuspaikat. Vain muutamalla koululla on järjestämisoikeus. Nyt myös Ekamilla.

– Tavoitteena on, että saadaan ylläpidettyä miesten vaatteiden tekemisen osaamista, koska vaatetusalan perustutkinnossa keskitytään lähes pelkästään naisten vaatteiden tekemiseen.

– Liikkeen avaamiseen kynnys saattaa kuitenkin olla korkea.

Vaatturin ja mallimestarin tutkinnon suorittanut Martti Osola on ollut mallimestarina pukuteollisuudessa ja aina välillä käynyt opettamassa.

– Suunnittelija suunnittelee puvun ja mallimestari vastaa valmistuksen teknisestä suunnittelusta. Pienissä organisaatioissa mallimestarit voivat myös olla mukana suunnittelussa.

Ekamin Haminan kampuksen käsi- ja taideteollisuuden sekä liiketalouden tiimipäällikkö Katja Andrejev uskoo, että vaatturin ammattitutkinnon suorittaneilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä Vaalimaalle avautuviin kansainvälisiin kauppaketjuihin etenkin, jos he ovat opiskelleet myös liiketaloutta.

– On iso etu, kun pystyy hinnan lisäksi kertomaan myös sen, miten pukua voisi muuttaa niin, että se istuisi hyvin ja tarvittaessa pystyisi myös tekemään korjaukset.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli