Haminan talousalueen uutislehti

Iivari tavoittelee kelkkaillen huippua

18-vuotias haminalainen Iivari Klemola pyrkii huipulle talvisessa lajissaan moottorikelkkailussa. Lajiharjoittelu vain on perin hankalaa Etelä-Suomen ongelmallisten talvien vuoksi.

– Kiteeltä löytyy lunta ja siellä on oivallinen harjoittelumaasto. Nyt olen päässyt pöllyttämään myös lähimaisemissakin, kertoo viime talvena jo junioreitten SM-kultaa voittanut Iivari.

Iivari syttyi moottorikelkkailusta kummisetänsä Markus Huttusen innoittamana. Huttunen on voittanut urallaan myös SM-tittelin ja Iivarilla oli mahdollisuus kokeilla hänen kelkkaansa.

– Kyllä se kolahti heti, lajista innostuin jo pikkupoikana, kun olin seuraamassa Markuksen kilpailuja. Ja myöhemmin on kyytiä saanut isän kelkkakin. Nyt kilpailen lajissa jo kolmatta talvea. Aloitin junioriluokasta ja kun nyt olen täysi-ikäinen, siirryn harraste A -luokkaan. Iivarin laji on cross country, muita moottorikelkkailun lajeja ovat MK-enduro, MK-sprint ja MK-crosscountry.

– Ensimmäinen kilpailu tänä talvena oli cross country Soinissa, jossa noin 15 kilometrin lenkkiä ajetaan parin tunnin ajan. Pisimmälle parissa tunnissa päässyt on voittaja, kertoo Iivari.

Lynx on Iivarin kilpakoneen merkki:

– Moottori on vakio, suurin sallittu tilavuus on 600 cc. Luokassani kilpailijat ovat 15–18-vuotiaita. Nykyisessä harraste A-luokassa pitää olla täysi-ikäinen ja kauteen sopii 7 – 8 kilpailua, valistaa Iivari.

Iivari opiskelee Kotkan Ekamissa LVI-asentajaksi. Valmistuminen ammattiin häämöttää ensi keväänä.

– Opiskelu on hyvin työpainotteista nykyään. Nyt on menossa työharjoittelujakso Haminan Vesijohtoliike Penttilässä. Olen ollut myös paljon koulussa kolmen opiskeluvuoden aikana, mutta työharjoittelua lisätään kokoajan.

Moottorikelkkailun kilpakaluston hankkiminen, kunnossapito ja huoltaminen maksavat. Suurimpia menoeriä ovat itse kilpailut majoituksineen.

– Merkittävimpiä tukijoitanani ovat kaikki perheani ohella ja yhteistyökumppanit, joita ovat Haminan Autokorjaamon ohella Vuorinen Oy, Vehkalahden Metsäkuljetus, Kone-Seppälä, Hyeena Racing ja lappeenrantalainen JM moottorihuolto.

– Vaikka kone miestä viekin, niin laji on erittäin urheilullinen. Sen tietää jokainen, joka on ajanut vauhdikkaammin moottorikelkalla, vakuuttaa Iivari.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli