Haminan talousalueen uutislehti

Moottoritie auki itärajalle asti

DCIM100MEDIADJI_0014.JPG

Haminan ja Vaalimaan välinen moottoritie on valmis. Viimeinen 8,5 kilometrin mittainen osuus Virojoelta Vaalimaalle avattiin liikenteelle viime torstaina.

Moottoritie E18 halkoo nyt Turusta eteläistä rannikkoa itärajalle asti. Tie on 350 kilometriä pitkä ja on Suomen pisin moottoritie.

Liikenneviraston projektijohtaja Lars Westermark on tyytyväinen. Hän totesi Rajasalissa Virojoella ennen tien avaamista, että olo on vähän haikeakin, kun yksi virstanpylväs on saavutettu.

– Haminan ja Vaalimaan välinen 32 kilometrin pituinen moottoritie valmistui alkuperäistä aikataulua nopeammin. Uusi tie on ilo luovuttaa käyttäjille etuajassa, erittäin korkeatasoisesti ja silti ennakoitua edullisemmin rakennettuna.

– Moottoritie E18 on ydinväylä Suomen elinkeinoelämän kannalta, sillä siihen yhdistyvät tie- ja rataverkon lisäksi meriväylät ja pääsatamat. Se on jo nyt luonut uusia mahdollisuuksia maankäytön ja elinkeinoelämän kehittämiseen Kaakkois-Suomessa, Westermark korosti.

– Kun tien rakentaminen toteutettiin elinkaarimallilla, rakentamisen rahoitus ei ollut kiinni valtion budjetista. Tie saatiin valmiiksi alkuperäistä aikataulua nopeammin ja huomattavasti alle alkuperäisen budjetin.

Liikennevirasto tilasi suunnittelun, rakentamisen, rahoituksen ja kunnossapidon YIT:n ja Meridiamin omistamalta Tieyhtiö Vaalimaa Oy:ltä.

– Liikennevirasto ei maksanut rakentamisen aikana meille latiakaan, mutta nyt tulemme saamaan kuukausittain pientä korvausta, tieyhtiön toimitusjohtaja Jaakko Kouvalainen sanoi ja korosti, että nimenomaan elinkaarimalli oli yksi onnistumisen fundamentti.

Tieyhtiö Vaalimaa Oy jatkaa vielä tien kunnossapidosta vuoteen 2034 ja valtio maksaa siihen saakka tieyhtiölle 60 000 euroa päivässä. Tämän jälkeen tie siirtyy valtiolle. Tieyhtiö Vaalimaa on tehnyt sopimuksen YIT Rakennus Oy:n kanssa kunnossapidon käytännön toteutuksesta.

Työt jatkuvat vielä vanhan seiskatien eli maantien 170 kunnostamisella. Tie päällystetään lähes kokonaan uudelleen ja lisäksi rakennetaan kevyen liikenteen väyliä. Työt aloitetaan huhti- tai toukokuussa ja valmistuvat marraskuussa 2018.

Liikennevirasto ja Virolahden kunta ovat sopineet myös Virojoen keskustan erillisurakasta, jossa kunnostetaan Virolahden keskustan ajoneuvoliikenteen ja kevyen liikenteen väyliä. Myös Virojoen vanha silta korjataan ja rakennetaan uusi tieyhteys kiertoliittymään. Työt alkavat arviolta toukokuussa ja valmistuvat loppuvuodesta.

Haminan ja Vaalimaan välisen moottoritien vihkiäiset pidetään 24. toukokuuta.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös