Haminan talousalueen uutislehti

Koulun lakkauttamisuhkaa kritisoitiin Kannusjärvellä

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys sai kovaa kritiikkiä Kannusjärven koululla torstai-iltana pidetyssä kuulemistilaisuudessa. Kannusjärven ja Metsäkylän koulun alasajosuunnitelmia ei hyväksytä ja monissa puheenvuoroissa kritisoitiin myös sitä, että kiireessä kasatussa selvityksessä ei ole kaikkia kiviä käännetty ja sitä, että kyläläisiä olisi pitänyt kuunnella jo ennen raportin laatimista.

Vaikka edellisellä valtuustokaudella hyväksyttiin päätös Kannusjärven koulun lakkauttamisesta, jos oppilasmäärä jää kolmena perättäisenä vuonna alle neljänkymmnen, puheenvuoroissa kuitenkin nähtiin perusteettomana ajaa kouluja alas pelkästään oppilasmäärien ja oppilasmääräennusteiden perusteella.

Jouko Yläjääski, joka itsekin istui valtuustossa viime kaudella, sanoi, että alaraja olisi saanut jäädä määrittämättä. Päätös oli huono myös Jaakko Koskisen mielestä ja hän esittikin, että ei mentäisi entisen valtuuston päätöksen taakse. Hänen mielestään nyt olisi aikalisän paikka.

– On arvovalintakysymys, halutaanko koulu säilyttää, Koskinen totesi.

Markku Näkki toi esiin, että Kannusjärvelle on muuttamassa lapsiperheitä, mutta oppilasmääräennusteissa tätä ei ole huomioitu. Näkki laski, että koulun alasajosta syntyvät kustannussäästöt vain siirtyisivät kuljetusliikkeille.

Puheenvuoroissa korostettiin kylän elinvoimaisuutta, jossa taloille ja tonteille olisi enemmänkin kysyntää, mutta kaupat tyssäävät siihen, kun koulu on lakkautusuhan alla.

– Vaikka me tehtäisiin mitä, kukaan ei muuta kylälle niin kauan kuin lopettamisuhka on päällä, Jonna Tykkä tiivisti.

Kalervo Tulokas totesi, että koulun lakkauttaminen olisi kylän alasajamista.

– Teknologiavälitteisen etäopetuksen järjestäminenkin on jo tyrmätty mennen tullen, Tulokas sanoi ja ihmetteli, ettei kiinnostusta nykyteknologian hyödyntämiseen ole.

– Hyvin kyseenalainen raportti kahden koulun lakkauttamisesta, Tulokas totesi.

Esiin tuotiin myös se, että kahdella opettajalla koulussa on pärjätty ennenkin. Kauko Toikka nosti esiin, että silloin, kun koulu valmistui, oppilaita oli vähän yli 20.

Lapsiperheiden huolena ovat erityisesti kuljetukset. Jos esikoinen on koulussa Pyhällössä, eskarilainen “jossain Haminan suunnassa”, kuten selvityksessä sanotaan, ja päiväkoti-ikäinen vielä jossain muualla, yhtälö on vaikea. Eikä eskarilaista voi – eikä saa – laittaa yksin kulkemaan bussille ja bussilta kotiin.

Metsäkylässä asuvat Jussi Suurnäkki ja Heidi Peltola sekä perheen lapset ovat muuttamassa Kannusjärvelle. Taloa jo remontoidaan. Vanhin tyttö aloittaa koulun syksyllä.

– Jos Kannusjärven koulu lakkautetaan, kylällä ei ole enää päiväkotiakaan. 4- ja 3-vuotiaat lapset on kuskattava jonnekin muualle päiväkotiin ja jonkun pitää olla laittamassa ekaluokkalainen bussiin ja oltava iltapäivällä vastassa. Tämä tarkoittaa sitä, että lasten äiti ei itse enää ehdi töihin, Jussi Suurnäkki konkretisoi vaikeaa yhtälöä.

Ritva Pousi kysyi, onko Pyhällössä tilaa myös kannusjärveläisille. Opetuspalvelupäällikkö Anne Rosendalin vastaus ei kuulijoita kuitenkaan vakuuttanut.

Selvityksen laatineen työryhmän puheenjohtaja Nina Peltonen korosti, että mitään päätöksiä ei vielä ole tehty. Koulujen lakkautussuunnitelmista työryhmän jäsenillä oli eriäviä näkemyksiä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä korosti, että kuulemistilaisuudessa esitetyt kannanotot otetaan huomioon päätöksenteossa.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli