Haminan talousalueen uutislehti

Syntyvyyden lasku koko maan ongelma

Syntyvyys Suomessa on dramaattisessa laskussa. Viime vuonna maahamme syntyi 50 139 lasta. On mentävä kauas nälkävuoteen 1868, josta löytyy alhaisempi syntyneiden määrä.

Haminassa syntyvien lasten määrä linjaa myös kaupungin kouluratkaisuja. Viime vuonna uusia haminalaisia syntyi 108, kun  vuonna 2015 syntyi vielä 151 lasta. Ennusteen mukaan Haminan väkiluku putoaa vuoteen 2030 mennessä alle 20 000 asukkaan.

Ongelma on koko Suomen, ei vain Haminan. Jollei syntyvyys lisäänny, meillä ei 30 vuoden päästä ole työelämässä sosiaalipalveluiden ja eläkkeiden maksajia.

Perhepolitiikan raju uudelleenlinjaus olisi ratkaisu. Kaatuneen perhevapaauudistuksen valmistelussa kuultiin kyllä tarkalla korvalla työmarkkinajärjestöjä, ei niinkään perhejärjestöjä.

Varhaiskasvatuksen säätäminen maksuttomaksi koko maassa sekä vanhempainvapaiden korvaustason olennainen korottaminen voisivat olla yksi ratkaisu. Verohelpotukset jokaisesta perheeseen syntyvästä lapsesta olisi kaikille signaali perhe- ja lapsiystävällisestä maasta. Ehkä hyvin toimeentuleva keskiluokkakin innostuisi lapsentekoon ja lisääntymispuuhiin, ura ja harrastukset menevät toistaiseksi perhe-elämän edelle. Sinkkuja meillä on liikaa.

Miehikkälä on ottanut ongelman vakavasti. Kun viime vuonna ei kuntaan syntynyt ainoatakaan lasta. kunta on päättänyt maksaa jokaisesta syntyvästä lapsesta 10 vuoden ajan 1 000 euroa. Kuntaan muuttava nuoripari saa lisäksi 4 000 euron tuen asunnon hankkimiseen.

Miehikkälän mallia voi suositella muillekin kunnille, mutta päävastuu lapsi- ja perhepolitiikasta on maan hallituksella.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide