Haminan talousalueen uutislehti

Vuoden kylä 2018 Kannusjärvi-Kitula

Vuoden 2018 kymenlaaksolaiseksi kyläksi on valittu Kannusjärvi-Kitula Haminasta. Kymenlaakson liiton maakuntahallituksen valintaperusteissa todetaan, että Kannusjärven ja Kitulan kylät ovat osoittaneet esimerkillistä yhteishenkeä, aktiivisuutta ja talkoohenkeä asukkaiden elinolojen parantamiseen tähtäävissä toimissaan.

Kannusjärven-Kitulan kylätoimikunnan puheenjohtaja Mervi Hietanen ja sihteeri Katja Suikkanen kertoivat, että heitä pyydettiin listaamaan kolme suurinta voimannäytettä viideltä viimeiseltä vuodelta ja kylän edun nimissä aktiivisesti työtä tehneet naiset myös uskovat, että näiden näyttöjen perusteella titteli Kannusjärvelle ja Kitulaan saatiin.

– Ilmeisesti valinnassa on korostunut myös se, että kylien eri järjestöt ovat koonneet voimansa yhteen ja lisäksi on tehty yhteistyötä muidenkin kylien kanssa, Katja Suikkanen arvioi.

– Tämä on suuri kiitos tekemästämme työstä, Suikkanen jatkaa.

– Kylätoimikunnassa yhdessä listattiin voimannäyttöjämme, ensimmäiseksi se, että saatiin valjastettua kyläläisille nopeaan ja varmaan tiedonsiirtoon uutta teknologiaa, ja nopeasti saatiinkin. Valokuituverkon rummuttaminen aloitettiin tammikuussa 2017. Mökkiläisillekin vietiin tiedotteita ovenkahvoihin ja joulukuussa suurimmalla osalla kyläläisistä oli jo valokuituyhteys.

Suikkanen ja Hietanen uskovat, että toimivien tietoliikenneyhteyksien avulla on mahdollista saada kylälle uusia yrittäjiä ja lapsiperheitä, kun etätyön tekeminenkin nyt on mahdollista.

Lisäksi kuitukaapeli avasi mahdollisuuden teknologiavälitteisen opetuksen aloittamiseen, mikä olikin kyläläisten listalla kakkosena.

– Koulutoimikunta teki yhdessä Metsäkylän vanhempainyhdistyksen kanssa kuntalaisaloitteen teknologiavälitteisen opetuksen aloittamisesta. Tammikuussa 2018 järjestimme yhdistysten varoista seminaarin vanhemmille ja opettajille. Lasten ja nuorten palvelujen valiokunta on puoltanut esitystä.

– Kuten yksi yhdistyksemme jäsenistä on sanonut ”tämä on kuin pieni gallialainen kylä, joka väsymättä jaksaa taistella valloittajaa vastaan”, Suikkanen totesi.

– Uuden tiedon ja teknologian hyödyntäminen ja ennakkoluulottomasti toimiminen on ainakin linjassa kaupungin strategian kanssa.

Kolmanneksi voimannäytöksi valikoitui järvien ranta-alueiden kunnostaminen, joka Katja Suikkasen ja Mervi Hietasen mukaan vaati äärettömän määrän talkootyötä.

Pienellä Kannusjärvellä eli Alajärvellä niin kuin kyläläiset sanovat, on ruopattu, niitetty kaislaa ja raivattu rantaa. Myös Luomijärvellä ja Kannusjärvellä on raivattu, Luomijärvelle rakennettu pieni pato ja Kannusjärven laituri on uusittu.

– Ollaan myös järjestetty paljon erityisesti lapsiperheille suunnattuja tapahtumia.

Suikkanen ja Hietanen ovat vakaasti sitä mieltä, että kylälle olisi tulossa lapsiperheitä ja kylän elinvoimaisuus vain lisääntyisi, jos koulua ei lakkauteta.

– Nytkin kylälle on muuttamassa kaksi lapsiperhettä, joissa kummassakin on kolme pientä lasta.

Kiinteistönvälittäjän töitä tekevä Mervi Hietanen tietää, että asunnon ostopäätökseen vaikuttaa selvästi se, onko kylällä koulu.

– Taajamissakin asunnon myynnissä valttia on se, että kouluun on lyhyt matka.

Vuoden kylätoiminnan tiennäyttäjäksi valittiin Heli Varjakoski Virolahden Klamilasta

Perusteluissa todetaan, että Heli Varjakoski on vuosikaudet toiminut oman kylänsä kantavana voimana ja yhteisöllisyyteen innostajana. Hän on toiminut vapaaehtoisena lukusissa järjestöissä sekä yhdistysten hallituksissa ja on vertaansa vailla oleva esimerkki kylätoimijasta.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide