Haminan talousalueen uutislehti

Yhteistyöllä vastaamaan haasteisiin!

Nopeasti rakentuva Vaalimaan kaupallinen keskus tuo alueen kunnille haasteen. Miten pystytään turvaamaan palvelut Vaalimaan jopa 500 työntekijän yhteisölle? Mistä löytyvät tasokkaat asumis-, koulutus- ja terveydenhoitopalvelut tuolle porukalle, josta todennäköisimmin suurin osa tulee lähikuntien ulkopuolelta!

Vaalimaa on mahdollisuus Virolahdelle, mutta se on mahdollisuus myös Miehikkälälle ja Haminalle. Vastavalmistuneen E18-valtatien ansiosta kuntakeskukset ovat lähempänä toisiaan kuin koskaan aikaisemmin. Kun yksittäisestä kunnasta tuskin löytyy potentiaalia vastata muuttajien tarpeisiin, apua on syytä hakea yhteistyöstä.

Uusien asuntojen rakentaminen rajan pintaan ei käy hetkessä. Uudisasuntoihin investoiminen vaatii erityisen tarkkaa harkintaa, sillä rajan takana on mahtava maa, joka ei ole tunnettu vakaasta rajapolitiikastaan.

Keskustelemalla ja yhteistyötä tekemällä kunnat saisivat palveluilleen leveämmät hartiat. Perusopetuksen kehittäminen yhteistyössä teknologia-avusteista opetusta hyödyntäen antaisi kaikille kunnille edun, jollaiseen ne yksin toimien eivät pystyisi. Hamina on jo ottamassa opetuksessa askeleen teknologian hyödyntämiseen, mutta sama teknologia kelpaisi varmuudella myös Virolahden ja Miehikkälänkin kouluille.

Asumispalvelut ovat Haminassa pieniä naapurikuntia pidemmällä. Terveydenhoidossa yhteiset askeleet olisivat aina pidempiä ja niiden sovittaminen soten tuomiin malleihinkin voisivat tuoda paremmin tulosta.

Yhteistyön hetkellä on turha puhua kuntaliitoksista. Yhteistyöllä kolmikko pystyisi haukkaamaan suuremman palan kakusta, jonka Vaalimaa tarjoaa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus