Haminan talousalueen uutislehti

Historian paras tulos Haminalle

Konsernipalvelujohtaja Kirsi Hämäläinen takaa, että numerot ovat tilinpäätöksessä oikeassa järjestyksessä.

Haminan kaupunki teki viime vuonna kuntaliitoksen aikaisen historiansa parhaan tuloksen. 5,7 miljoonan euron tuloksesta suuri osa eli 3,1 miljoonaa euroa oli kertaluonteisia. Tärkeä osa tulosta oli myös talousarvion pitävyys sekä ennakoitua suuremmat verotulot.

– Mikäli kaupungin ylijäämä on myös tulevina vuosina samaa tasoa, niin pääsemme kohtapuoliin lyhentämään suurta velkataakkaammekin, myhäili tyytyväinen kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä sanoi, että toivottavasti tulos on oire pidemmänkin nousukauden alkamisesta.

– Ongelmiakin on. Haminan on satsattava lisää resursseja nuorisotyöhön, sillä nuorison päihteidenkäyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. Myös väestön väheneminen on ongelmamme. Kaupungin kiinteistöjen sisäilmaongelmien hallitsemiseen on panostettava enemmän, sanoi Erkkilä.

Kaupungin henkilöstömenot laskivat viime vuonna kaikkiaan 3 miljoonalla eurolla.

Carean varauksen purkaminen pienensi palvelujen ostoa 1,6 miljoonalla eurolla. Maankäyttösopimuksen 1,5 miljoonan euron maksutuotosta suurin osa tuli Tuike Oy:tä eli Googlen alueita hallitsevalta yritykseltä.

Haminan toimintakate vahvistui 5 miljoonaa euroa, vuosikate 4,6 miljoonaa euroa. Asukasta kohti laskien vuosikate oli 770 euroa eli noin 200 euroa maan kuntien keskiarvoa parempi.

Haminan kaupungin vuotuinen henkilöstömäärä väheni 19 työntekijällä. vuodenvaihteessa ja organisaatiouudistuksen tavoite 50 henkilötyövuoden vähentymisestä on nyt toteutunut.

Positiivisen tuloksen takana nyökkäsivät myös kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Vesa Koskiaho (kesk) ja Milko Niemi (kok).

– Nyt on Haminan kurssi saatu kääntymään. Hamina voi jatkossa olla muuttajille houkutteleva asuinpaikka toimivana pikkukaupunkina, arvioi Koskiaho.

– Kehityskyky, ja -halu sekä laaja yhteistyö kaupungin hallintoportaissa on osoittautunut toimivaksi. Paljon hyvää on vielä tulossa, ennakoi Milko Niemi.

Kuntakenttä on kovassa murroksessa. Sote-palvelujen siirtyminen pois kuntien vastuulta, digitalisaation koveneva vauhti ja mm. kuntalaisten muuttuvat odotukset edellyttävät muutoskykyä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuussa kaupungille uuden strategian, jossa kaupungin arvoiksi hyväksyttiin asukas- ja yrityslähtöisyys, tulevaisuuslähtöisyys ja rohkeus.

Valtuuston hyväksymä Haminan visio vuodelle 2030 kuului näin: ”Ympyräkaupunki Hamina on satama hyvälle elämälle sekä viihtyisälle ja ekologiselle asumiselle. Hamina on asukkaiden ja yritysten arvostama, loistavista yhteyksistä sekä kohtaamisista tunnettu maailmanluokan pikkukaupunki.”

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli