Haminan talousalueen uutislehti

Zsar Outletin imuun haluavat muutkin

Vaalimaalle tulevan Zsar Outlet Villagen rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa. Suomen ja Venäjän rajalle 35 kilometrin päähän Haminasta nousevan ostoskylän pääurakoitsijana on lahtelainen Salpausselän Rakentajat Oy ja hanketta vetää East Finland Real Estate Oy.

Zsar toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen 12 000 m2:n vaiheen rakentaminen on hyvässä vauhdissa, ja sen 60 liikettä sekä viisi ravintolaa ja kahvilaa aukeavat loppuvuodesta 2018. Toinen vaihe, 8 000 m2 ja noin 40 liikettä avataan 2020-2021. Liikkeet ovat kooltaan 100-600 m2.

Ykkösvaiheen rakentamisen hinta on noin 35 miljoonaa euroa. Hanketta rahoittaa Oma Säästöpankin ohella joukko suomalaisia yksityishenkilöitä ja pääomasijoittajia. Kansainväliset brändit investoivat lisäksi myymälätilojensa perustamiseen yhteensä lähes 15 miljoonaa euroa.

Myymälät ja kauppakeskuksen ravintolat työllistävät alkuvaiheessakin vähintään 400 työntekijää.

Armani, Flavio Castellani, Guess, Hugo Boss ja Nike. Zsar Outlet Villagen myymälöitten brändivaikoima kalskahtaa perin kansainväliseltä. Se kielii siitä, että asiakkaita Zsar tavoittelee lähinnä Venäjältä. Lupaus on, että myymälät myyvät brändituotteensa 30 – 70 % normaalihintoja edullisemmin.

Jättimäisen Zsar Out­letin vieressä toimii paikallinen yritys Vaalimaan Kala ja Herkku. Yritystä osoitteessa Lappeenrannantie 11 pyörittävä Jaana Haaja sanoo, että positiivisin odotuksin hänkin odottaa Zsar Outlerin valmistumista.

– Jos ja kun sinne vyöryvät kymmenien, kenties satojen tuhansien asiakkaiden jonot, aina heistä joku piipahtaa kalakaupassa ja ravintolassammekin, miettii Haaja.

Vaalimaan Kala ja Herkku juhli viime joukukuussa 5-vuotista taivaltaan. Yrityksen takana on Jaana Haajan isä, kalankasvattaja Veli Tilli Kellosalmen Lohi Oy:stä.

– Ensimmäiset pari vuotta menivät meillä vauhdikkaasti, kunnes keväällä 2014 Venäjä valtasi Krimin ja miehitti itä-Ukrainan. Ruplan kurssi romahti, samalla päättyi Venäjän keskiluokan into ostosmatkoihin, muistelee Jaana Haaja.

Kun Vaalimaan Kalan ja Herkun myynti notkahti neljä vuotta sitten, samassa tilanteesa olivat monet muutkin rajan tienoon yritykset:

– Monelle kävi paljon huonommin, moni yritys on joutunut lopettamaan. Tyhjiä liiketiloja näkyy erityisen paljon Lappeenrannassa, sanoo Jaana Haaja.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli