Haminan talousalueen uutislehti

Illi luottaa palvelun voimaan

5. huhtikuuta 1948 julkaistiin haminalaisessa lehdessä ilmoitus uuden polkupyörä- ja urheiluliikkeen perustamisesta. Ilmoitus päättyi juhlalliseen lauseeseen: Sulkeudumme asiakkaittemme suosioon!

70 vuotta sitten aloittanut Polkupyörä- ja urheiluliike Illi & Nikunen tunnetaan nykyisin nimellä Team Sportia Illi, mutta vanhat haminalaiset puhuvat edelleen Urheilu-Illistä. Liikkeen perustivat Yrjö ja Helmi-Maria Illi sekä Urho Nikunen, joka luopui osuudestaan 1961.

Kauppa käy 70-vuotiaassa liikkeessä yhä vilkkaasti, mutta vuosien mittaan ovat tuotteet eläneet trendien mukaan. Urheiluvälineiden ja polkupyörien ohella myös tekstiileillä on nykyisin merkittävä osuus.

– Autojakin meillä oli myynnissä 1950-luvun alussa, mopot olivat vuodesta 1957 alkaen hyvä myyntiartikkeli. Moottoripyöristä luovuimme 1970-luvun alussa, kun valtio rankaisi alaa rankalla veronkiristyksellä, kertoo Paula Illi, joka vetää yritystä veljensä Pertti Illin kanssa.

– Nykyisille sijoillemme Osuuspankin alakertaan muutimme 1990, mutta juuremme ovat Kirkkokatu 3:ssa, josta siirryimme 1959 uuteen Kassataloon Sibeliuskadulle.

Nykyiseen liikenimensä Team Sportia Illin yritys sai pari vuotta sitten liityttyään Team Sportia -ketjuun.

– Toiminta olisi hyvin vaikeaa ilman ketjun tukea ja yhteistä organisaatiota, sillä sesonkituotteiden tilaaminen on tehtävä jo 10 – 11 kuukautta etukäteen. Ensimmäiset ensi talven ostopäivät meillä pidettiin jo tammikuussa ja maaliskuussa, avaa Pertti.

– Ketjun kautta meille tulevat trendituotteet ja uutuudet, joita ketjun raadeissa pohditaan hyvissä ajoin.

Team Sportia -ketjuun kuuluu noin 100 itsenäistä yritystä Suomessa ja Ruotsissa.

– Monet uutuustuotteet tulevat meille juuri Ruotsin kautta vuoden viiveellä.

Sisarukset luottavat vahvasti asiakaspalvelun voimaan.

– Urheiluvälineitä ja polkupyöriä on myynnissä marketeissakin, mutta meiltä asiakas saa kokonaisvaltaisen palvelun ja polkupyörille myös huollon. Marketien myyntivolyymit ovatkin olleet laskussa. Urheilukauppa on erikoisala, jonka vahvuudet ovat tietotaidossa ja asiakaspalvelussa, muistuttavat Paula ja Pertti.

Alkaneesta polkupyöräsesongista on myös Team Sportia Illissä suuret odotukset.

– Polkuypyöräilyn suosio kasvaa koko ajan, kun valtio ja kunnat panostavat yhä enemmän myös kevyenliikenteen väyliin. Pyöräily on terveellinen ja ekologinen tapa liikkua, sanoo Paula.

– Sähköavusteisten pyörien tulossaoleva tuki edistää osaltaan pyöräilyä. Pyöräilyssäkin kannattaa satsata laatuun, painottaa Pertti.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli