Haminan talousalueen uutislehti

Suomen lipun päivän pääjuhla Haminassa

Kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu, taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo ja kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kertoivat Kasper-salissa Lippumaailmasta.

Suurlippu ja koko Haminan Lippumaailma ovat herättäneet paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tämän vuoksi keskiviikkoiltana pääkirjaston Kasper-salissa järjestettiin keskustelu- ja kyselytilaisuus, joka ei kuitenkaan vetänyt paikalle kuin vähän päälle kymmenen ihmistä.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen vakuutti, että Lippumaailma tuo Haminaan lisää matkailijoita, ja sitä kautta lisää elinvoimaa. Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen nosti suurlipun samanlaiseen sisäänheittäjän rooliin, mitä Eiffel-torni on Pariisissa tai Näsinneula Tampereella.

– Avainseikka on ymmärtää, että Lippumaailma palvelee monenlaisia intressejä, Kiljunen kiteytti.

Tavoitteena oli, että suurlippu vedettäisiin salkoon 28. toukokuuta, jolloin Suomen siniristilippu täyttää sata vuotta. Tavoite oli kuitenkin liian kunnianhimoinen. Kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu sanoi, että tiukan aikataulun takia kunnon kilpailutusta ei ehditty järjestää ja tarjoushinnat karkasivat yli odotuksien.

– Kuitenkin edelleen tavoitellaan maailman korkeinta puista lipputankoa. Neuvottelut jatkuvat, Filppu totesi.

Pauli Hämäläinen kritisoi, että verorahoja pitäisi ennemmin käyttää katujen kunnossapitoon kuin suurlippuun. Hän myös sanoi, ettei kukaan tule Haminaan lippua katsomaan. Jukka Peltonen sanoi olevansa aivan toista mieltä. Tilaisuuteen hän tuli saadakseen lisätietoa Lippumaailmasta.

Suurlippu on yksi osa Lippumaailman useista toisiaan tukevista kokonaisuuksista ja Suomen lipun valtakunnallista juhlaa vietetään Haminassa.

– Suomen lipun satavuotisjuhla järjestetään Bastionissa ja kulut maksaa valtio. Juhlapäivänä RUK:n puistossa myös avataan Suomen lipun tie -lippurivi ja Lipputornin luona juhlistetaan Lippumaailman avausta, taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo sanoi.

– Suomen lipun tie -lippuriviin tulevat kaikki kautta aikojen Suomessa käytetyt valtakunnan liput sekä EU:n ja YK:n liput. Lippupuistoon tulee kaiken kaikkiaan 193 YK:n jäsenvaltioiden liput, jotka keskitetään eri puolille Haminaa. Lippupuiston rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa Lipputornin puistoon nousevat Pohjoismaiden ja Baltian maiden liput, Kiljunen täsmensi.

Lipputorniin puistoon nousevien lippujen, Suomen lipun tie -lippurivin ja suurlipun lipputangon kokonaiskustannuksiksi arvioitu 700 000 euroa. Itse suurlippu on ulkovaltojen lahja itsenäiselle Suomelle.

Lippumaailmaan kaavaillaan myös Lippukeskusta, johon tulisi pysyvä lippunäyttely ja informaatiopiste. Paikkaa ei ole vielä määritetty.

Lisäksi Lippumaailmassa on tarkoitus hyödyntää digitaalisuuden suomia mahdollisuuksia, joiden avulla puhelimeen ladattavalla sovelluksella tietoa kohteista saisi paikan päällä, mikä myös tukisi Lippumaailman pedagogisia tavoitteita.

Kesäkuun lopussa päättyvän Haminan Lippumaailma -hankkeen kokonaisbudjetti on 110 000 euroa. Kymenlaakson liitto on rahoittanut hanketta AIKO-rahoitusohjelmasta. Kaupungin osuus kustannuksista on 30 000 euroa.

Keskustelutilaisuus ei vetänyt paikalle kuin muutamia ihmisiä, etualalla Kauko Suurnäkki, Matti Luoma ja Juha Sakari Rongas.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli