Haminan talousalueen uutislehti

Taivaanraapijat rakentuu hallitilojen New Yorkissa

Kirjailija Antti Tuuri myhäili tyytyväisenä saatuaan maistiaiset musikaalista Taivaanraapijat, jonka teksti rakentuu hänen kirjaansa. Vuodenvaihteen jälkeen harjoitukset aloittaneen musikaalin maistiaiset junaili ohjaaja ja kirjoittaja Jalle Niemelä joukkoineen Neuvottomassa teollisuushallin kulmaukseen rakennetussa pikku-New Yorkissa.

– Olihan se yllätys, kun minuun silloin yhteyttä otettiin, sanoi kirjailija. Tuurin tekstit ovat kelvanneet teattereihin, on tehty oopperakin, mutta nyt mennään ensimmäisen kerran musikaalilla.

Taivaanraapijat on tarina kylmäpäisistä suomalaismiehistä New Yorkin pilvenpiirtäjätyömaalla 1900-luvun alun New Yorkissa. Päähenkilö Jussi Ketola oli muuttanut tuhansien maanmiestensä lailla Suomesta Amerikkaan vuonna 1907 liittyen suomalaismiesten joukkoon, joka rakentaa silloisen maailman korkeinta rakennusta, Metropolitan Life -pilvenpiirtäjää.

Pariinsataan metriin yltäneillä rakennuksilla työskentelivät vain huimapäiset mohawk-intiaanit ja suomalaiset. Suomalaiset pelkäsivät kuollakseen, mutta kun rahaa piti saada elantoon.

– Jussi Ketolan tarina on kulkenut mukanani pitkään, jo kolmen kirjan verran. Hänen poikansa tarinan kertoi ja kirjoissa ne ovat sitten mukaeltuina, kertoi Tuuri.

Tarinansa on myös musikaalin sävelmissä, joista vastaavat kotkalaislähtöinen Kari Pyrhönen sekä Esa Kaartamo.

– Taivaanraapijoista tein lauluja Antin luvalla, Taivaanraapijat -laulu on myös levylläni, paljasti Pyrhönen.

Toinen laulujen tekijä Esa Kaartamo paljasti, että hänellä on omassa perheessään tarinansa:

– Isoisäni läksi Amerikkaan 1912. Kun ei rahat riittäneet Titanicin kyytiin, oli tyydyttävä rahtilaivaan. Jos pappa olisi Titaniciin päässyt, en näitä biisejä olisi tekemässä, totesi Kaartamo.

– Kun Jalle Niemelä pyysi mukaan musikaaliin, sain rootsmusiikin taitajan Esa Kaartamon mukaan. Vastuuta jakamaan  tuli mieluisa kaveri, sanoi Pyrhönen.

Jalle Niemelä sanoi, että kirjailija Tuurin vierailu Haminassa oli koko ryhmälle voimaannuttava juttu.

– Tuuri oli hyvin tyytyväinen näkemäänsä, samoin olivat myös säveltäjät ja lauluntekijät Pyrhönen ja Kaartamo, jotka näkivät ensimmäisen kerran laulujaan meidän esittäminä.

Jalle Niemelä on kasannut Taivaanraapijoihin tasokkaan ryhmän, jossa on muhevasti lauluvoimaakin. Ketolan Jussin roolissa on Olle Tepponen, Victor Seppälää esittää Keijo Kumanto. Pierre Le Brunin tekee Haminan teatterin konkari Raimo Kaistala.

Muissa rooleissa ovat Minna Suomi, Tuuli Immonen, Piia Jussila, Pekka Kolsi, Olli-Tapio Laakso, Markku Porkka, Jan Mykkänen, Juha-Pekka Putkonen, Katri Torro, Hilppa Lampi, Timo Saanila, Maria Urpalainen sekä Joanna ja Julia Hammarberg.

Livebändin puikoissa musikaalin esityksissä on Hannu Timonen. Koreografina on Hilppa Lampi, joka toimii myös apuohjaajana.

Taivaaraapijat on ensi-illassa Hamina Bastionissa perjantaina 17.8. klo 19. Esityksiä on 10.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli