Haminan talousalueen uutislehti

Asetuksen muutos tuo vaihtuvuutta taksikopille

Taksiliikenteen vapautuminen heinäkuussa merkitsee alalle suuria muutoksia. Alalle tuleminen helpottuu uusilta yrittäjiltä, autojen koolle ja kunnolle asetettavia vaatimuksia ei juurikaan ole. Kyytien hinnoittelu vapautuu markkinaehtoiseksi: kuka halvimmalla ajaa, hän saa kyydin.

Haminan taksipiireissä uudistusta odotetaan sydän kylmänä. Ainakin seitsemän Haminan taksiyrittäjää on jo päättänyt luopua alalta.

Kimmo Heijari on yksi heistä. Päätös taksista luopumisesta alkoi Heijarin mukaan itää jo viime syksynä, kun ensimmäisiä viitteitä taksiliikenteen vapautumisen toteutumisesta alkoi olla liikkeellä.

– Olen jo autoni myynyt, samoin olen luopunut Kymenlaakson Taksi Oy:n osakkuudestani, kertoo Heijari.

Alan niukat ansiot ja vaihtelevat työajat ovat suurin riesa taksiyrittäjille.

– Poltin vuosikausia kynttilääni molemmista päistä. Se heijastui uniongelmina. Oma hyvinvointi painui taka-alalle.

Kaikki taksiyrittäjät eivät sulata Kymenlaakson Taksi Oy:n yhä vahvempaa otetta alasta. Moni sanoo, että yrittäjistä onkin tullut muutamassa vuodessa yhteisen taksiyhteisön renkejä.

– Ennen taksiyrittäjä oli itse yrityksensä käyntikortti. Nyt on asioita, joiden on kierrettävä Kymenlaakson Taksin kautta, ja sille on lyöty kelpo hintalaput, sanoo Heijari.

Kaikkien mieleen ei ole myöskään ylhäältä tullut määräys taksien teippaamisesta Kymenlaakson Taksin musta-keltaisiin väreihin.

Heijarilla on jo katseet uudessa. Auton ratista hän ei luovu, kalusto vain muuttuu järeämmäksi.

– Taksista luovuttuani olen tenttinyt pätevyydet raskaamman kaluston kuljettamiseen. Samalla olen uurastanut metsäpalstallani, jossa taimikko olikin jo hoidon tarpeessa. Metsätöissä löysin kropastani runsaasti uusia lihaksia, mutta tärkeintä oli stressitön työskentely luonnossa.

– Elämänlaatuni parani oitis, kun ympärivuorokautinen, säännöllisesti epäsäännöllinen työ loppui, kiteyttää Heijari.

Taksiyrittäjä Juha Klemola oli viime viikolla lopetetun Haminan taksiyhdistyksen puheenjohtaja. Hän kuuluu maakunnallisen taksiyhteisön Kymenlaakson Taksi Oy:n hallitukseen. Klemola uskoo, että lopettajien sijaan kyllä löytyy uusia yrittäjiä.

– Epävarmuutta alalla on, se on tunnustettava. Monet kokeneen kaartin taksiyrittäjät ovat ajoittaneet eläköitymisensä tähän paikkaan, se taitaa olla trendi koko maassa, ei vain Haminassa, sanoo Klemola.

Kymenlaakson Taksi Oy:ssä on vankka usko siihen, että ala toimii jatkossakin järjestyneen yrittäjäyhteisön lailla.

– Maakunnallinen kyytien tilauspalvelumme toimii jatkossakin. Meillä on yhtenäinen hinnoittelu kyydeissä, mihinkään kyytien huutokauppaan emme lähde. Järjestäytyneen taksiyhteisön palvelut perustuvat jatkossakin luotettavuuteen, sanoo Klemola.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös