Haminan talousalueen uutislehti

Haminan Rauhan muistomerkki entistä ehompana nykyaikaan

Haminan Rauha 1809 -muistomerkki paljastettiin Haminassa rauhan 200-vuotisjuhlavuotena 2009 Raatihuoneen pihalla. Muistomerkki tuhoutui kesällä 2014, kun henkilöauton kuljettaja ajoi päin muistomerkkiä sairaskohtauksen seurauksena.

Nyt muistomerkki on rakennettu uudelleen ja se seisoo uudelleenpystytettynä Raatihuoneen nurmikolla.

Yhdeksän vuotta sitten muistomerkin paljastuspuheen pitänyt Haminan kaupungihallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd) oli samoissa töissä uudelleen.

– Oli jännittävää kaivaa vanhat lehtileikkeet esille ja lukea, mitä kaikkea juhlavuoden aikana tapahtuikaan. Mieleenpainuvimpia hetkiä olivat haminalaisten yhdistysten ja yhteisöjen aikaansaamat näytelmät ja muut tempaukset Haminan rauhan kunniaksi, sanoi Erkkilä uudessa muistomerkin paljastuspuheessaan.

Muistomerkin paljastustilaisuudessa oli helppo palata yli 200 vuotta taaksepäin aikaan, jolloin Ruotsin ja Venäjän neuvottelijat kokoontuvat tässä pienessä raja- ja linnoituskaupunki Haminassa.

– Haminaan neuvottelut toi Venäjän ulkoministeri Rumjantsev, vaikka hänen mukaansa Haminassa saattoi kuolla pelkkään ikävystymiseen, sanoi Erkkilä.

– Neuvottelut olivat kestäneet jo lähes viisi viikkoa. Ruotsille ne olivat vastenmieliset, sillä Ruotsi menetti yli 600-vuotisen valtiollisenyhteytensä Suomeen. Ruotsin toinen neuvottelija Skjöldebrand totesikin neuvottelujen lopputuloksesta, että veli on menettänyt sisarensa.

Nyt muistomerkki on saatu uudistettua entistä ehompana. Muistomerkki on tehty lasista ja siihen on sulatettu edellisessä muistomerkissä ongelmaksi muodostuneet kirjaimet ja numerot. Suuri lämpötilan vaihtelu aiheutti kirjaimien irtoamisen ja muistomerkin huurtumisen. Muutenkin muistomerkin rakentamisessa on käytetty uutta tekniikkaa. Lisäksi muistomerkkiin on lisätty lämmitys huurtumisen estämiseksi ja led-valaistus.

– Lasiseinämän kokonaispaksuus on noi 13 – 14 millimetriä. Tämä on ensimmäinen työ, jossa ovat kerroksittäin karkaistu turvalasi, laminointi ja taidelasi, sanoi uuden muistomerkin toteuttanut Anne Takanen Sevenon Oy:stä.

Uuteen muistomerkkin on upotettu runsaasti tekniikkaa, jolla pyritään välttämään edellisen muistomerkin ongelmat.

– Muistomerkin alla on kaivo, jossa on puhallin estämässä höyrystymistä. Muistomerkissä on senvuoksi myös pienet tuuletusraot, selvitti Takanen.

Uudenkin muistomerkin on suunnitellut alkuperäisen mallin mukaan Haminan kaupunginarkkitehti Vesa Pohjola.

Muistomerkin paljastuksen jälkeen piti FL Rainer Knapas Raatihuoneella luennon aiheesta Haminan rauhan 1809 merkitys Suomelle.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli