Haminan talousalueen uutislehti

Kenenkään haluamatta ja vastustuksesta huolimatta

Olen havainnut kaikkialla ja varsinkin meillä Haminassa tapahtuvan paljon sellaista, mitä kukaan ei tee, eikä edes halua eikä hyväksy. Näin käy myös ja varsinkin kaikkien vastustaessa toimintaa ja tapahtumaa. Tilanteet siis toimivat ihmisten voimatta niihin mitenkään vaikuttaa. Siis kaikki tulee yllättäen ja pyytämättä, kuten entisen pääministerin faksi.

Jonkin aikaa sitten alueemme tiejärjestelyjen ollessa suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa esitin epäilyksen, että muualla tehtyjen vastaavien järjestelyjen kokemusten mukaisesti täälläkin kaupunkikeskusta taantuisi ja ehkä vähitellen hiipuisi kirpputorivaiheen kautta hyvin vähäiseksi. Minulle kerrottiin, että on poliittinen yksimielisyys siitä, että kaupunkimme keskusta säilyy elävänä ja kehittyy entisestään. Olen kuitenkin havaitsevinani, että kirpputorien lisääntymisen vastapainoksi muu kaupallinen toiminta on hiipunut ja tyhjiä liiketiloja sekä asuntoja näkyy olevan lisääntyvästi. Kaikki on tapahtunut aivan itsestään kenenkään siihen mitenkään vaikuttamatta ja kummallista kyllä poliittinen yksimielisyyskään ei ole aivan toiminut ainakaan kerrotusti. Onhan asiassa tietenkin hyväkin puolensa, kuten rauhoittumisen myötä tarpeettomaksi käyneet poliisi, posti ja verotoimisto. Pankit ja pankkiautomaatit ovat poistumassa. Työttömien palvelutarve lienee tosin lisääntynyt ja Kelakin uhkailee aukiolojen lisäämisellä.

Kaupunkimme linja-autoasema lienee myös toiminut aivan itsekseen kenenkään siihen vaikuttamatta sulkemalla ja avaamalla ovia sekä häätäen yrittäjät muualle, mikä tietenkin Matkahuollon osalta voidaan tulkita toiminnan laajenemiseksi. Hieman samaa on havaittavissa muidenkin kaupungin omistamien tai sen vaikutuspiirissä olevien kiinteistöjen ja alueiden taholla.

Poikkeuksena kaupunkimme joihinkin päättäjiin ja varsinkin konsulentteihin ja niin sanottuihin asiantuntijoihin verraten asun Haminassa ja asioin paikallisissa vielä voimissaan olevissa liikkeissä, käyskentelen torilla ja istun kahviloissa tavaten kaupunkimme asukkaita eli veronmaksajia. Näin menetellen olen viime aikoina kuullut ihmisten suhtautumisesta esillä olleeseen Lippumaailmaan ja suurlippuun sekä juuri uudelleen Raatihuoneen viereen pystytettyyn pleksipömpeliin. Suhtautuminen on ollut lähes yksimielisen kielteistä, mihin ovat yhtyneet myös jotkut poliittiset päättäjät ja virkamiehet. Joko suhtautuminen on niin tai sitten ihmiset, varsinkaan poliitikot, eivät uskalla ilmaista oikeaa mielipidettään. Kirjoitin ”lähes”, sillä kuulin yhden asukkaan antaneen lippukeräykseen rahaa, joka osoittaa ilmeistä myönteisyyttä aiheeseen ja varsinkin rohkeutta asiasta kertomiseen.

Niin paikallisella, alueellisella kuin valtakunnallisellakin tasolla lähes kyllästymiseen asti esillä jatkuvasti ollut ja oleva SOTE-uudistus on myös itse toimiva järjestelmä useimpien henkilöiden ja ryhmittymien sitä eri tavoin epäillessä ja vastustaessa. Uudistus kuitenkin epäilyistä ja vastustuksesta huolimatta etenee itsekseen mistään välittämättä tuottaen meille veronmaksajille säästöjä ja palvelun paranemista suunnattomin vaivoin, haitoin ja kustannuksin.

Kohta alkavan kesän säästä en mainitse mitään, sillä mainitessani se menisi, miten hyvänsä toteutuessaan syykseni ja synnikseni. Tiedotusvälineiden johdattamana on tavaksi tullut sekoittaa toivotus ja säähavainto toivottamalla sateessa sadepäivää, päivänpaisteessa aurinkoista päivää jne. Myös päivän jatkoa toivotetaan aamupäivällä, vaikka päivän jatko on ilta, kuten kevään jatko on kesä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus