Haminan talousalueen uutislehti

Herääkö Hamina huumeongelmaansa?

Haminassa herättiin vaatimaan huumevalistusta kouluihin jo 1960-luvun lopulla. Silloin hankkeet törmäsivät materiaalin puutteeseen ja huumeetkin koettiin vasta orastavana ongelmana.

Nyt tilanne on toinen. Haminassa huumeiden saatavuus on vaivatonta ja samalla tarjolla on ilmaiskokeiluja, trippejä. Huumeiden kanssa on tekemisissä yhä enemmän myös alakoululaisia, mutta lasten vanhemmat eivät näe ongelmaa, eivätkä usko asiantuntijoihin.

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tekemä kouluterveyskysely antaa Haminasta murskaavan kuvan. Jopa 24 % haminalaisnuorista on kokeillut kannabistuotteita, mutta kenttätyössä mukanaolevan ohjaajan arvio on vielä rajumpi: jopa puolet eli 50 % haminalaisnuorista on ollut jo peruskouluikäisinä tekemisissä huumeiden kanssa.

Vanhemmat eivät tiedä alakoululaisensa tekemisistä, mutta jopa 10-vuotias kolmasluokkalainen toimii Haminassa koulunsa pihamaalla kannabistuotteiden jälleenmyyjänä eli diilerinä.

Nykynuorison vanhemmat ja isovanhemmat ovat eläneet nuoruuttaan, johon kuului alkoholi. Huumausaineet ovat nyt syrjäyttäneet perinteisen koulunuorison juopottelun ja tupakoinnistakin on tullut kannabiksen pössyttelyä.

Vanhempien on aika herätä valvomaan lastensa tekemisiä. Tärkeintä on tunnustaa ongelma yhteiseksi, mutta helppoa se ei ole, kun vanhemmat pitävät tiukasti lapsensa puolta. Silmät avautuvat usein vasta liian myöhään, kun lasta ollaan jo viemässä katkolle.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus