Haminan talousalueen uutislehti

Haminan satama valmis modulikuljetuksiin

Kazakstaniin Haminan kautta menevät öljy- ja kaasuteollisuuden valtavat modulit ovat tukkineet Haminan sataman liikenteen laajennussuunnitelmat. Ensimmäiset modulit saapuvat Haminaan valtamerikuljetuksina heinäkuussa jatkaen Haminasta jokikuljetuksina kohti Kazakstania.

– Yhä laajentuneen sahatavaraliikenteen vuoksi meillä ei ole mahdollisuuksia hankkia Haminaan uutta liikennettä, sillä Kazakstanin moduliprojekti vie kaiken muun tilan. Sataman kehittämisen kannalta tilanne on kiusallinen, myöntää HaminaKotkan Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski.

Liikaa tilaa ei ole Mussalonkaan satamassa, jossa Itämeren kaasuputkihankkeet ovat vallanneet kaikki vapaat alueet.

– HaminaKotkan satamien kautta kulkee jo 44 % maamme sahatavarasta. Kauko­itään sahatavara lähtee Mussalosta konteissa, muut laivataan Haminasta.

Satamajohtaja Naski sanoo, että Haminan satama on valmis vastaanottamaan ison moduliprojektin ensimmäiset laivaukset, joista vastaa belgialainen projektikuljetusten jättiläinen Sarens-ryhmä.

Valtamerikuljetukset hoitaa COSCO Shipping, jokikuljetukset Venäjän halki ovat puolestaan Blue Water Shippingin vastuulla.

– Jokikuljetuksia varten on rakennettu kokonainen armaada tarkoitukseen soveltuvia aluksia. Projektin kannalta Haminan sijainti on ihanteellinen, tosin pieni osuus moduleista kulkee myös Bulgarian Burgasin sataman kautta.

Naski sanoo, että modulien laivaaminen Kazakstaniin on hanke, jota maailman logistiikka-ala seuraa suurella mielenkiinnolla.

– Aiomme myös ottaa julkisuudesta kaiken irti. Kun moduliprojekti on vuonna 2021 ohi, meillä on jälleen tilaa tarjota uusille asiakkaille myös Haminan satamassa.

Naskin velvollisuutena on vierailla myös Haminassa kertomassa päättäjille satamayhtiön hankkeista.

– Somessa on liikkeellä Haminan satamaa koskevaa ”varmaa tietoa”, mutta Haminan johdolla ja päättäjillä on käytössä myös oikeaa ja ajankohtaista tietoa sataman ja satamayhtiön asioista.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide