Maamme kaatopaikkojen kasvu on loppunut. Syntyvien jätteiden lajittelu ja uusiokäyttö etenevät vauhdilla ja kotitalousjätteitä varten on Suomeen rakennettu yhdeksän jätepolttolaitosta.
Haminan kaupunkikehitysvaliokunta käsittelee jälleen torstaina jätehuollon palvelutehtävien siirtämistä maakunnalliselle jäteyhtiölle Kymenlaakson jätteelle. Haminan virkakunta vannoo hankkeen järkevyyteen, asiaan perehtynyt kaupunkikehitysvaliokunta on yksissä tuumin täysin toista mieltä.
Valiokunnalla on vahva tahto säilyttää jätehuolto ja pienjäteasema Haminassa ja haminalaisilla. Pienjäteasemaa halutaan kehittää yhtenä mahdollisuutena yrittäjävetoiseksi ja aseman sijoittumiseenkin on ennakkoluulottomia vaihtoehtoja. Pienjäteaseman sijoittaminen lähemmäs kaupungin keskustaa toisi aseman palvelut yhä useamman saataville. Enää ei tarvitsisi uutisoida metsien salakaatopaikoista.
Valiokunta on hakenut asiaan virkaportaan kanssa yhteistä linjaa toistaiseksi onnistumatta. Kaupunginhallituksella on valta alistaa ”väärä päätös” itselleen, mutta asiaan perehtyneet haluaisivat viedä sen aina valtuustoon saakka.
Ennakkoluulottomia ratkaisumalleja on esitetty. Haminan Energian Satamatien varteen nousevan kaukolämpölaitoksen yhteyteen on esitetty myös jätteiden polttomahdollisuutta. Jätteiden poltolla lämpiää Ruotsissa kokonaisia kaupunginosia. Kööpenhaminassa viimeisin polttolaitos rakennettiin aivan kaupungin keskustaan.
Valiokunnassa ei luoteta Kymenlaakson Jätteeseen, jonka katsotaan olevan valtio valtiossa, jossa pieni kaupunki omine toiveineen ei saisi ääntään kuuluviin. Luottamusta ei taida olla myöskään jätehuoltoasiaa valmistelleita virkamiehiä kohtaan.
Valiokunta pelkää kaikkien jätekuljetusten valuvan lopullisesti globaalien jättien haltuun. Haminan neljä alan yritystä jäisivät nuolemaan näppejään. Haminan etu se ei ainakaan olisi.