Haminan talousalueen uutislehti

100-vuotias lippumme sai haminalaiset liikkeelle

Tanssiryhmä Kirjavat ihastutti Bastionin juhlayleisöä lippu- ja vaakunatansseillaan.

100-vuotiaan Suomen lipun pääjuhla Hamina Bastionissa sai haminalaiset liikkeelle. Paikalla oli varovaisten arvioiden mukaan vähintään 2 000 haminalaista.

Juhlapuheen pitänyt sisäministeri Kai Mykkänen lupasi suomalaisille yhden liputuspäivän lisää. 4. joulukuuta tulee 100 vuotta siitä, kun Suomessa pidettiin ensimmäiset yleiset ja yhtäläiset kuntavaalit.

– Juuri nuo kuntavaalit loivat pohjan yhteistä alkua rakentaneelle kansakunnalle. Tuo päivä on suomalaisen demokratian merkkipäivä ja liputtamisen arvoinen, sanoi sisäministeri Mykkänen.

Suomi on ottanut Mykkäsen mukaan valtavan pitkät askeleet 100 vuoden takaisista ajoista, jolloin 70 % kansalaisista sai elantonsa maataloudesta ja joka 8. lapsi kuoli ennen 2-vuotissyntymäpäiväänsä.

– Olemme saaneet muun maailman kiinni elintasossa ja olemme onnellisin maa koko maailmassa, ainakin muiden maiden arviointien perusteella.

Sisällissodan traumojen jälkeen alkanut jälleenrakennus sai Mykkäsen mukaan pohjan 1930-luvun myllerryksistä, jolloin poistettiin sisäisiä juoksuhautoja.

– Silloin suomalaisille selvisi, että ainoa tie nousuun on yhtenäisyys. Se yhtenäisyys kirkastui lopullisesti todellisessa vapaussodassamme eli talvisodassa 1939–40, kiteytti Mykkänen.

– Lainkuuliaisia olemme olleet aina, laillisia instituutioita meillä on aina kunnioitettu. Joulukuun 1918 kuntavaalit loivat pohjan suomalaiselle demokratialle, ilmoitti sisäministeri Mykkänen.

Haminan Lippumaailmaa ja 100-vuotiasta lippuamme juhlittiin Haminassa monin tavoin. Raatihuoneen puistossa avattiin Suomen lipun tie -lipputeos. Lipputornin puistossa olivat vuorossa Pohjoismaiden ja Baltian maiden lippujen nostaminen. Omat lippusalot saivat myös Ahvenanmaan, Grönlannin, Färsaarten ja Saamen liput.

Lipputornin juhlassa sekä Bastionissa esiintyi ryhmä Utsjoen lapsia laulaen Inger-Mari Aikion sanoittaman saamenkielisen säkeistön Maammelaulusta.

Tunnin mittainen Bastionin tapahtuma oli kaikille avoin. Juhlan päätteeksi valtioneuvoston kanslia ja Haminan kaupunki tarjosivat kakkukahvit koko juhlakansalle.

Juhlan esiintyjälistalla olivat Kaartin soittokunta ja Varusmiessoittokunta. Saksofonitaiteilija Jukka Perkon esittämä kansanlaulu Maan korvessa kulkevi lapsosen tie sai yleisöltä myrskyisät suosionosoitukset.

Mahtavat aplodit sai esityksilleen myös Ella Tepponen.

Lippumaailma on hyvä juttu!

Lippupuiston 1. osan avajaisia Lipputornin luona päivällä seuranneet haminalaiset Maire ja Esko Nevamaa ovat sitä mieltä, että Haminan Lippumaailma on todella hieno asia. He sanoivat, että Tattooseen väkeä tulee ilman lippujakin, mutta uskovat, että Lippupuistot vetävät Haminaan myös Meripäivävieraita.

– Suurlippu tulee entisestään korostamaan upeaa hanketta, Esko Nevamaa sanoo.

Myös haminalaiset Pirjo Porkka ja Anna-Liisa Pajulahti ovat mielissään hankkeesta. He sanovat, että liput elävöittävät Haminan kaupunkikuvaa. Suomen lipun päivänä he olivat tyytyväisiä, että Lipputornin huipulle nostettiin siniristilippu punapohjaisen leijonalipun tilalle.

Kun paalutuskone vihdoin saatiin Haminaan, urakka valmistui muutamassa tunnissa. 12 yli 10-metristä teräspaalua iskettiin peruskallioon kiinni, selvitti Tuomas Tommola.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli