Haminan talousalueen uutislehti

Sisällissodan jälkipyykki kauppiaantalomuseon kesänäyttelyn aiheena

Kauppiaantalomuseon kesänäyttely Puhtaan valkoista? – Sisällissodan jälkipyykkiä Haminassa 1918 palaa kesän 1918 tunnelmiin talon senaikaisten vuokralaisten kautta. Päärakennuksen lisäksi näyttely levittäytyy myös osaan sisäpihan ulkorakennuksia.

Toukokuun alussa sisällissodan repimässä maassa on punaisten hallussa enää vain palanen Kymenlaaksoa. Mikkelin Sanomat julkaisee 4.5. lisälehden, jonka otsikkona on ”Punaisten wiimeinen kaupunki Hamina walloitettu. Sotasaalis Kotkasta ja Haminasta suuri”. Saman asian ilmaisee kotkalainen työväenlehti Eteenpäin otsikolla ”Vallankumouksen katastrofi”.

Sodan hinta on raskas. Pelkästään taisteluissa on menehtynyt lähemmäs 10 000 suomalaista. Sodan loppuvaiheen aikana lisääntyy terrori, jossa menehtyy kaikenkaikkiaan enemmän ihmisiä kuin varsinaisissa taisteluissa.

– Kauppiaantalomuseon näyttely tuo mm. valokuvin ja aikakauden lehtiartikkelein sekä talon vuokralaisten, punaisten ja valkoisten, kohtaloiden kautta pohdittavaksi, mitä rauha tarkoitti sodan eri osapuolille, kertoo museonhoitaja Taina Parikka.

Aihepiiriin lisävalaisua tuo yleisöluento kirjaston Kasper-salissa 9.6. klo 12-13. FT Teemu Keskisarja luennoi aiheesta Sisällissodan ihmishistoriaa Kannaksella ja Kymenlaaksossa vuonna 1918. Luentomaksu on 5 euroa.

– Heinäkuussa 3.7. alkaen on kauppiaantalomuseon Mattilan talossa kesäkahvila haminalaisten yhdistysten ylläpitämänä. Tattoo-viikolla paikalla on venäläinen lounastupa, Taina Parikka vinkkaa.

Puhtaan valkoista? – Sisällissodan jälkipyykkiä Haminassa 1918 -kesänäyttely Kauppiaantalomuseossa 5.6. – 31.8.2018.

Avoinna ti ja to-su klo 10-16, ke klo 12-18 (vapaa pääsy keskiviikkoisin sekä Tattoo-viikolla ti-su)

Museon viikko-opastukset perjantaisin 6.7.-3.8. klo 13 (5e/3e)

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös