Haminan talousalueen uutislehti

Historiafestivaalin valmistelu alkanut

Haminassa ensimmäistä kertaa heinäkuussa 2019 järjestettävän viisipäiväisen historiafestivaalin valmistelut ovat alkaneet. Miekat, muurit ja musketit -tapahtumassa sukelletaan Haminan rauhasta vuonna 1809 viikinkiaikaan asti ja nyt tavoitteena on luoda yhteistyösopimuksia ja rekrytoida talkoolaisia ja kartoittaa tapahtuma-alueet.

– Linnoitus luo erinomaiset puitteet historian tuotteistamiselle, Haminan vetovoimapalvelujen päällikkö Paula Kouki toteaa.

– Festivaalialueen keskiö on Bastionissa, mutta tapahtuma levittäytyy laajemmin linnoituksen alueelle. Myös keskiaikaisen Marian kirkon ympäristö saadaan keskiaikaleirin ja markkinoiden käyttöön. Seurakunnassa myös suunnitellaan omaa ohjelmaa festareille, Kouki iloitsee.

– Me teemme yhteistyötä Hämeen keskiaikatapahtumat Oy:n kanssa. Hämeenlinnalaisilla on yli 20 vuoden kokemus vastaavien tapahtumien järjestämisestä, mutta yhteistyöhön halutaan ja tarvitaan myös paikallisia toimijoita, Kouki jatkaa.

Sotilasleirin ja markkina-alueiden lisäksi festivaaliin kuuluvat näyttävät taistelunäytökset, työpajat, keskiaikaiset pidot, luennot, aikakauteen sopiva musiikki sekä avajaisparaati. Pitäisikö viimeisenä päivänä järjestää vielä jonkinlainen mieleen jäävä lopetus, Paula Kouki heitti tiistaina Bastionin kulmaholviin kokoontuneille yhteistyökuvioista kiinnostuneille.

– Tavoitteena on saada festivaaleille 21 000 maksavaa kävijää, mikä tietäisi jo jonkin verran voittoakin. Tapahtuman arvonlisäverottomat kulut ovat noin 190 000 euroa. Tuotoilla katetaan järjestämiskulut.

– Lisäksi tapahtuma tuo tuloja paikallisille yrityksille sekä tapahtumaan osallistuville myyjille, seuroille ja yhdistyksille.

Kulmaholvissa yhteistyöstä kiinnostuneita olivat innostamassa myös Hämeen keskiaikatapahtumat Oy:n toimitusjohtaja Hanna Heikkilä ja ohjelmakreivitär Veera Viitala.

– Tuotamme Haminan historiafestivaaleille viikinkitaisteluja ja musketöörien näytöksiä ja muita ohjelmakokonaisuuksia ja olemme muutenkin mukana tekemässä ja touhuamassa, Heikkilä kertoi.

– Meistä on varmasti apua uuden tapahtuman tuottamisessa ja kysymme jo meidän elokuussa järjestettävillä festareilla myyjiltä, haluaisivatko he lähteä Haminaan ensi vuonna. Tunnemme myös erilaisia taiteilijoita, viikinkitaistelijoita ja muita historian harrastajia.

Veera Viitala kertoi, että Hämeenlinnassa keskiaikamarkkinat ovat kasvaneet festivaaleiksi.

– Jo viime vuonna ja samoin tänä vuonna esiintyjät ovat ottaneet itse meihin yhteyttä ja tulijoita olisi enemmän kuin pystytään ottamaan. Myös viikinki- ja keskiaikaleirien teltoissa asuvien joukko kasvaa ja kasvaa, Veera Viitala totesi tyytyväisenä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös