Haminan talousalueen uutislehti

Nyt ei tarvita Ruokolahden leijonia

Tänä kesänä media ei tarvitse ruokolahdenleijonia etusivujensa täytteeksi. ”Uutiskelpoa” ohjelmaa on tulossa riittämiin niin Haminan seudulta kuin maailmaltakin läpi kesän. Ajatellaan nyt vaikkapa USA:n presidentti Trumpin seikkailuja. Puolisen vuotta sitten Trump twiittasi, että ”Pienen Rakettimiehen tapaaminen olisi puhdasta ajan hukkaa”.

Kanta on vaihtunut, kun Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un patsastelevat nyt rinnatusten singaporelaisen hotellin terassilla. Trump kuvasi pari päivää sitten Pohjois-Korean tulevaisuutta jopa suurena menestystarinana.

Samalla, kun Trump tarjoaa ystävyyden kättä Pohjois-Korean diktaattorille, hän kääntää selkänsä perinteisille yhteistyökumppaneilleen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Johtavien teollisuusmaiden kokouksessa Trump kyllä kehuskeli läntisen maailman johtajia. Muutama tunti myöhemmin ääni kellossa muuttui. Isäntänä toiminut Kanadan pääministeri Trudeau olikin Trumpin twiiteissä heikko ja epärehellinen.

Donald Trumpin tähdittämä jatkojännäri ei ole vielä alkuunkaan ratkaisuvaiheessaan. Toivottavasti Trump ei ryhdy tekemään ”rakettimiesten” kanssa sellaisia diilejä, jotka ovat vaaraksi maailmanrauhalle ja vakaalle, positiiviselle kehitykselle mm. ympäristöasioissa.

Kesän kotimaan mediaotsikot löytynevät myös politiikan saralta. Kuumaksi perunaksi noussut sote on edelleen auki eduskunnassa. Kolmen suuren puolueen kannatukset lähenevät toisiaan ainakin virhemarginaalit huomioon ottaen. Paalupaikkaa juuri nyt pitävä demareiden Antti Rinne tarjoilee keskusteluun miljarditasoisia menolisäyksiä.

Keskustan ja kokoomuksen johtajat taasen pitävät Rinteen ehdotuksia vastuuttomina ja katsovat, että nousukauden eväitä ei pidä syödä etukäteen. Vaaleihin on kuitenkin vielä vuosi. Sinä aikana puolueiden kannatusluvut ehtivät muuttua vielä moneen kertaan. Eikä ole varmaa sekään, istuuko hallitus vaalikauden loppuun. Hallitusta tukeva parlamentaarinen enemmistöhän on vain parin äänen varassa. Kehään astuu kohta myös keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, joka tullee tekemään kaikkensa hallituksen kaatamiseksi ja omien intressiensä varmistamiseksi seuraavissa vaaleissa.

Urheilun osalta media saa otsikkoaineksia kohta alkavista jalkapallon MM-kisoista. Kisoista kohistiin jo silloin, kun ne Venäjälle myönnettiin. Moni oli sitä mieltä, että päätöksen takana oli viekkautta, lahjuksia ja poliittista painostusta. Sittemmin on arvailtu, ehtivätkö kaikki jalkapallostadionit valmiiksi kisoihin mennessä.

Oligarkien omistamat rakennusyhtiöt ovat ainakin saaneet ”omansa” presidentti Putinin toimiessa rahoituksen takuumiehenä. Olympiakaupunki Sotshiin piti jopa rakentaa uusi, muutaman sadan miljoonan euron areena, vaikka vieressä olisi ollut varsin tuore 34 000 katsojapaikan jalkapallostadion. Katsojapaikkoja ei kuulemma ollut tarpeeksi.

Jalkapalloväki korostaa toiminnassaan kovasti fair play/reilun pelin-ideologiaa. Nyt on hyvä seurata, pidetäänkö siitä kiinni itse kisoissa. Korruptio, ottelutulosten manipulointi, doping ja mitä niitä urheilun vitsauksia onkaan, tuntuvat juuri tässä lajissa ja noilla seuduilla olevan jatkuvasti nurkan takana.

Kotimaisen urheilun ruokolahdenleijoniksi nimeäisin Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen. Jälkimmäinen on tervehtymässä, kun taas edellinen valitettavasti vammautui juuri, kun kaikki näytti hyvältä. Luulen, että ”veljesten” edesottamuksia seurataan mediassakin päivittäin. Onneksi meillä on nyt myös Oliver Helander. Hän saattaa olla todellinen jokerikortti, ellei nyt vielä tänä vuonna, niin ainakin jatkossa. Leijonan aineksia Oliverissa kyllä on.

HP:n oranssipaidoista on tullut todellisia kaakonkulman leijonia. Joidenkin mielestä heittopussiksi ennakoitu HP napsii superpesiksessä pisteitä joukkueelta kuin joukkueelta. Vallikentällä on jo nyt tarjottu huippupesistä koko rahan edestä. Viikonloppuna 90-vuotisjuhliaan viettävä Haminan Palloilijat on yhtä olennainen osa kotikaupunkiaan kuin ympyräasemakaava, satama ja RUK. Laajaa juniorityötä tekevä ja lajinsa huipulle taas tiensä raivannut seura ansaitsee isot onnittelut. Hienoa, että Haminan kaupunkikin on virittänyt melkoisia lippulinnoja torin kulmille ja muuallekin oranssipaitojen kunniaksi! Eikös se näin ole?

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus