Haminan talousalueen uutislehti

Kesässäkin vahvasti digi

Ennen digiä hankittiin kirjoja kesäviihteeksi, monet kyllä vieläkin. Kirjasto pidensi lainausaikaa, jotta palautuspäivä ei sotkenut lomailua. Nyt on netti apuna.

Mieleen piirtyy tyypillinen kesälukija; pöydällä pino kirjoja, riippukeinu tai muu mukava paikka houkuttamassa rakkauden kiemuroihin, rikoksen jäljille tai ihmisten merkittäviin saavutuksiin ja pohdintoihin. Liideltiin sinne, mikä imaisi mukaan.

Älylaitteet kehittyvät huimaa vauhtia ja valtaavat koteja. Pieni nappulanpainallus, ja tekniikka toimii sekä apuna että viihteenä. Sormi löytää helposti äypuhelimen somen, jossa päivitetään omia tekemisiä ja ajatuksia, otetaan kantaa toisten kiinnostuksen kohteisiin. Kommentit ja viestit viilettävät biteissä huippunopeasti. Kavereissa on tuttuja ja tuntemattomia, joillakin tuhansia. Viihtymishoukutuksia on niin runsaasti, että jokainen löytää laitteista itselle sopivaa iloa aina koukutukseen asti.

Ollaan sitten bussissa, baarissa tai ruokapöydässä tai missä vaan, niin älypuhelimet ovat esillä ja auki. Ruudulta löytyy viestejä, kuvia, musiikkia ja uusia kiinnostuksen kohteita. Nuoret käyttäjät saattavat viettää pitkän tovin laitteittensa parissa puhumatta sanaakaan toisilleen. Kommunikointi tapahtuu ruutujen välityksellä tai laite tempaa mukaansa niin vahvasti, ettei edes kuule eikä huomaa ympäristöä. Vaaralliseksi tilanne käy liikkuessa, jos kulkee kuulokkeet korvissa, ja ärsyttäväksi, kun mummot ja vaarit haluaisivat kysellä jälkikasvunsa kuulumisia.

Nuori aikuissukupolvi, jolla digimaailma on opiskelun ja työn kautta avautunut, on innostunut alylaitteiden tuomista hyödyistä ja huveista, kehittää ja haluaa niitä lisää. Vanha kansa paheksuu, mutta istuu television ääressä tuntitolkulla ja valitsee kaukossäätimellä katsottavaa olematta muka riippuvaisia digimaailmasta.

Digi on kuin taikasana kehityksen kulussa. Onhan Suomi digikäytön kärkimaita, jopa kolmas Norjan ja USAn jälkeen. Seuraamuksia vasta kartoitetaan.

Säteilyn vaikutusta aivoihin on tutkittu pitkään, mutta Suomessa ei ole vielä otettu virallista kantaa tuloksiin. Tunnustetaan yleisesti, että kirkas ruutu vaikuttaa haitallisesti silmiin ja häiritsee yöunia, mutta yhä vain laitteet ovat auki lähes aamutunneille. Univaje on väistämätön, eivätkä sitä helpota pillerit eivätkä vapaat viikonloput, jolloin saa nukkua vaikka kellon ympäri.

Huhtikuiset Kotkan kritiikkipäivät keskittyivät digiajan elämänlaatuun. Väestöliiton tutkijaprofessori kertoi olevansa huolestunut etenkin pojista, jotka pitävät puhelintaan housujen etutaskussa. Hänen mielestään myös sosiaaliset suhteet kärsivät, koska yhä useamman vapaa-aika kuluu laitemaailmassa eikä aikaa jää henkilökohtaisiin kontakteihin ja seurusteluun.

Samaisena kritiikkipäivänä vuoden professoriksi valittu luennoitsija herätti ajatuksia totuudesta. Bittimaailmasta poimitaan itselle sopiva tieto, luultavammin olettamus, ja jakamalla sitä tarpeeksi laajasti saadaan aikaan uskottavuus eli uusi totuus. Ei ole enää yhtä ainoata totuutta, vaan bitti on täynnä minun, sinun ja meidän totuuksia tuloksena epävarmuutta kaikessa ja kaikkialla, ja biteissä ne pysyvät.

Sitten on noin miljoona kansalaistamme, joille tietotekniikka on suljettu alue tai vain sen verran auki, että uusavuttomuus on läsnä joka kerta, kun jonkinlaisen teknisen laitteen avaa.

Juopa vain syvenee, kun älylaitteet lisääntyvät. Auttaisiko, jos eri sukupolvet seurustelisivat enemmän lähi-ihmistensä kanssa ja ammentaisivat todellisen elämän kokemuksia toisistaan tai vaikka kirjoista sen sijaan, että täysin hurmaantuvat älylaitteista, jotka jopa saattavat mennä rikki?

Juhannus on hyvä aika kokeilla yhdessäolon taikaa. Digillä pyydystetään ja lähetellään kokkotunnelmia, mutta muuten voitaisiin olla eläviä ja omaleimaisia ihmisiä toisillemme. Katsotaan, kuinka käy.

Parasta mahdollista keskiyön juhlaa kaikille!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide