Haminan talousalueen uutislehti

Virolahti täynnä tapahtumia, kulttuuria ja kaupankäyntiä

Iltalehti Ilona 20110125, Helsinki, laulaja, legenda, Virve Rosti Kuva: Riitta Supperi

Tämä viikko on Virolahdella tapahtumia ja toimintaa täynnä. Lauantaihin jatkuva Kaakon Kamarimusiikkifestivaali aloitti jo tiistaina ja perjantaina Klamilan satamassa käynnistyvät Sepramarkkinat, jotka päättyvät sunnuntaina pääjuhlaan.

Jotta tapahtumien kirjosta jokainen löytäisi omansa, lauantai-iltana klo 19 Klamilan satamassa starttaa myös jo perinteinen satamafestivaali Fish & Soul.

Tapahtumista riittää ihan jokaiselle, vakuuttaa Virolahden vapaa-aikapalveluiden päällikkö Sari Rasi:

– Jo vuosi sitten keskitimme Kamarimusiikin, Hapanvellimarkkinat ja Fish & Soulin samalle viikolle ja palaute oli hyvää. Jokainen löysi haluamansa tapahtumat ja mikä parasta, tapahtumaviikko sai Virolahdelle vieraita myös kauempaa, sanoo Rasi.

Seprakauppa oli Suomen etelärannikon ja Viron pohjoisrannikon asukkaiden yli Suomenlahden käymää, tavaranvaihtoon perustunutta kauppaa. Pääartikkeleina olivat suomalainen suolasilakka ja virolainen vilja. Vähintään 700 vuotta jatkunut seprakauppa hiipui toiseen maailmansotaan mennessä.

Ensimmäiset nykymuotoiset Sepramarkkinat järjestettiin vuonna 2000 Kundassa ja Mahussa, Pohjois-Viron kaupungeissa. Siitä lähtien Sepramarkkinoita on järjestetty kahden vuoden välein vuoroin Virossa, vuoroin Etelä-Kymenlaaksossa. Nyt markkinat palaavat jälleen Klamilan satamaan 16 vuoden jälkeen järjestelyvastuun piipahdettua välillä Haminassakin.

– Sepramarkkinoiden esiintyjälavalle saapuu yli 100 virolaista esiintyjää, kuoroja, orkestereita ja kansantanssijoita. Tuon joukon lisäksi Sepramarkkinoille saapuu runsaasti tuotteitaan myymään virolaisia käsityöläisiä ja kauppiaita ja taatusti tarjolla on myös hapanvelliä, valistaa Sari Rasi.

– Sepramarkkinoitten toiminnallinen osuus sijoittuu verkkovarastoon, jossa toimivat myös työpajat. Saaristolaisseurat on tuttuun tapaan vahvasti mukana tapahtumassa. Kino Seprassa on esillä tallenteet vuosien 2000 ja 2002 ensimmäisistä Sepramarkkinoista.

Luvassa on monipuolista kulttuurin juhlaa yhdessä suomalaisten kanssa:

– Lauantaina Sepramarkkinat avataan klo 11, jolloin osanottajien kulkue laskeutuu Klamilan satamaan. Ehdottomasti kannattaa nähdä seprakaupan vaiheista tehty näytelmä, joka esitetään lauantaina ja sunnuntaina klo 12, klo 13 ja klo 14.

Suuri Seprajuhla alkaa Klamilan satamassa perinteitä kunnioittaen hapanvellin merkeissä sunnuntaina klo 14.

Soulia ja kalaa Klamilan satamassa

Kuudennen kerran järjestettävä Fish & Soul kuuluu Virolahden kesään keräten vuosittain suuret määrät kävijöitä. Svengaavaa tunnelmaa, keinuvia rytmejä ja bilemeininkiä sekä rentoa satamamenoa on tarjolla lauantaina upean merimaiseman äärellä Klamilan satamassa.

Tänä vuonna Fish & Soul järjestetään osana Sepramarkkinoita. Kun lauantain markkinapäivä lähestyy loppuaan, on aika vetää tanssikengät jalkaan, sillä ilta huipentuu festarimeininkiin!

Illan pääesiintyjänä nähdään Virve ”Vicky” Rosti. Ikinuori energiapakkaus on kiertänyt viihdyttämässä lauluillaan suomalaisia jo kuudella vuosikymmennellä saapuen Klamilaan 9-henkisen orkesterinsa kanssa.

Armadas on vuonna 2011 Lappeenrannassa perustettu orkesteri, joka soittaa kaikkien tuntemia hittibiisejä iskelmä-, pop/rock- ja tanssimusiikkigenrestä. Ohjelmistosta löytyy sekä tuoreimpia hittejä että vanhoja helmiä.

Haminalaislähtöinen kokoonpano Ella Tepponen & Smoogie syntyi kolmen kaveruksen rakkaudesta soulia, funkkia ja RnB:tä kohtaan. Pääosin ulkomaisia kappaleita coveroiva Smoogie soittaa musiikkia 1960-luvulta tähän päivään omalla tvistillä, sekä koukuttavalla groovella.

MASH unplugged duo soittaa pop, rock ja blues klassikoita menneiltä vuosikymmeniltä rautaisella ammattitaidolla.

Virolaiset Heiko Källo ja Mati Metsis ovat puolet festivaalien virolaisesta bilebändistä Fantaasia, joka on keikkaillut ympäri Viroa vuodesta 2006. Suomessa bändi on esiintynyt aiemmin vuonna 2010 Sepramarkkinoilla Haminan Tervasaaressa.

Klamilassa rokki soi jo perjantaina, kun Sataman baarissa vietetään Fish & Soul -etkoja klo 18 alkaen. Ostamalla festareitten ennakkolipun pääsee etkoille maksutta.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös