Haminan talousalueen uutislehti

Päiväkodin lattiarakenteissa kohonneita kosteusarvoja

Linnoituksen päiväkodissa tehdyssä sisäilmatutkimuksessa on todettu, että ala- ja välipohjarakenteissa suhteellinen kosteus on paikoin yli 85 prosenttia. Sekä ala- että välipohjaan tehtiin 20 viiltomittausta. Alapohjasta otetuista näytteistä yhdessätoista ylittyi kriittinen raja-arvo, mutta välipohjan näytteistä vain kahdessa. Ulkoseinärakenteissa ei todettu kohonneita kosteusarvoja.

Sitowise Oy:n tekemässä tutkimuksessa todetaan, että materiaalinäytteissä esiintyy yhdisteitä, jotka viittaavat pinnoitemateriaalin kemiallisen hajoamisen alkaneen. Ilmanäytteissä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuudet eivät kuitenkaan ylitä asumisterveysasetuksen mukaisia rajoja eikä sisäilmassa havaittu viitteitä mahdollisesta poikkeavasta mikrobilähteestä. Raportissa myös todetaan, että toimiva ja riittävä ilmanvaihto poistaa tehokkaasti sisäilmasta orgaaniset yhdisteet.

Tutkimuksen perusteella suositellaan muovimattojen poistamista ja uusimista alueilta, joissa kosteus on liian korkea ja missä muovimattojen kemiallinen hajoaminen on alkanut.

Haminan kiinteistörakennusmestari Ulla Enamo-Posti sanoo, että neuvottelut rakentajan kanssa ovat käynnissä ja korjaustöiden suunnitelma valmistuu elokuun alkuun mennessä.

Kaksi vuotta sitten valmistuneen päiväkodin pääurakoitsijana oli Rakennuspartio Oy. Työmaan vastaava mestari Veijo Turkia kiteyttää, että maton alla laatassa oleva kosteus pyrkii ylöspäin. Koska kosteus ei pääse tiiviistä pinnasta läpi, se on jäänyt maton tukikerrokseen ja on reagoinut liiman ja tasoitteen kanssa, mistä on aiheuttanut tukikerroksessa kemiallisen reaktion.

– Materiaalitkaan eivät aina käy yksiin. Lisäksi suunnittelijan valitseman maton materiaali, jota on yleisesti käytetty, on vääränlainen, täysin kosteutta läpäisemätön ja tämän vuoksi kosteus ei ole päässyt tasaantumaan. Samanlaisia ongelmia on ollut parin vuoden ajan ympäri Suomea, sanoo Turkia.

– Myös Alakaupungin uuteen kouluun oli määrätty samanlainen matto, mutta se on vaihdettu toiseen, ettei tällaisia ongelmia tule.

– Maavaraisissa laatoissa on aina diffuusiokosteutta. Sille ei kukaan mahda mitään. Maasta nousee aina kosteutta, vaikka rakennetaan karkean sorakerroksen päälle ja maapohja laatan alla salaojitetaan.

– Linnoituksen päiväkodissa ennen maton liimaamista laatan suhteellinen kosteus oli alle 85 %. Mittauksen teki puolueeton tutkija, ja tieto mittaustuloksista on mennyt rakennuttajalle sekä valvojalle ja yhdessä on sovittu, että maton voi liimata, kun materiaalin valmistajan ohjeita ja rakentamismääräyksiä on noudatettu.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide